eur:
392.85
usd:
366.59
bux:
66310.22
2024. április 25. csütörtök Márk
Minszkben megkezdődött a TUT.by fehérorosz független médium munkatársainak pere.Fotó: Twitter/ Sviatlana Tsikhanouskaya
Nyitókép: Fotó: Twitter/ Sviatlana Tsikhanouskaya

Független újságírókat állítottak bíróság elé Fehéroroszországban

Minszkben, zárt tárgyaláson megkezdődött a TUT.by médium munkatársainak pere.

A fehérorosz főügyészség a TUT.by vezérigazgatója, Ljudmila Csekina, Marina Zolotova főszerkesztő és a cég alkalmazottai, Olga Loika, Elena Tolkacseva és Kacjarina Tkacsenko ellen indított büntetőeljárást. Adócsalással és adócsalásban való bűnsegédlettel, társadalmi gyűlöletre és viszálykodásra való felbujtással, az ország nemzetbiztonságát veszélyeztető cselekményekre felhívó anyagok terjesztésével, valamint a közrendet súlyosan sértő csoportos cselekményekben való részvétellel vádolják őket.

Az ügy további kilenc vádlottja, akiket az adócsalásban való bűnsegédlettel vádoltak, bűnösnek vallották magukat, ugyanakkor megtérítették a bűncselekménnyel okozott kárt, és a fehérorosz elnökhöz fordultak, hogy mentesítse őket a büntetőjogi felelősség alól.

A hatóságok két éve, 2021 májusában indítottak büntetőeljárást adó- és járulékcsalással kapcsolatban a TUT.by cég tisztviselői ellen. Az ügyben 15 személyt vettek őrizetbe.

Még ugyanabban az évben, augusztusban a belügyminisztérium kérésére egy bíróság szélsőségesnek nyilvánította a TUT.by médiumot, valamint a közösségi hálózatokon és az üzenetküldőkön létrehozott fiókjait, és betiltotta tevékenységét az országban.

A kiadványt azzal vádolták, hogy szélsőségességre buzdít,

amelynek célja "társadalmi ellenségeskedés vagy viszály szítása, tömeges zavargások szervezése és végrehajtása, valamint a politikai és ideológiai gyűlöletkeltés".

A TUT.by régebben hírt adott a rendszerellenes tüntetésekről és az azt követő megtorlásokról, széleskörűen tudósított a történtekről szövegben és képekben.

A 2020-as elnökválasztást az ellenzék és nyugati országok szerint Aljakszandr Lukasenka államfő csalással nyerte meg. A voksolás után hatalmas tiltakozások kezdődtek, amire válaszul több mint 35 ezer embert vettek őrizetbe, sokakat súlyosan bántalmaztak. Több száz embert, köztük újságírókat és másként gondolkodókat letartóztattak, az ellenzéki vezetőknek pedig szinte mindegyike kénytelen volt külföldre menekülni.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×