eur:
370.15
usd:
345.01
bux:
47515.68
2023. május 30. kedd Janka, Zsanett
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Nyitókép: Rawf8/Getty Images

Európa is örülhet: elfogták a világ legkeresettebb embercsempészét

Letartóztatták "a világ legkeresettebb embercsempészét", az eritreai Kidan Zekariasz Habtemariamot Szudánban - közölte csütörtökön az Egyesült Arab Emírségek belügyminisztériumának egyik magas rangú tisztviselője.

Szaid Abdullah Al-Szuvajdi az Interpol nemzetközi rendőrségi együttműködési szervezet képviselőjével közösen megtartott sajtótájékoztatóján elmondta: az eritreai férfi egy emberrablásokra, valamint Afrikából Európába tartó migránsok ezreinek becsapására szakosodott bűnszövetkezet vezetője volt. Noha 2020-ban Etiópiában már letartóztatták, egy évvel később sikeresen megszökött a börtönből, így távollétében ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre.

Eltűnése után az Egyesült Arab Emírségek rendőrsége széles körű nyomozásba kezdett - az Interpolt is bevonva - Habtemariam testvérének illegális pénzügyi tranzakcióiból kiindulva.

Végül Szudánban, a helyi rendőrség bevonásával sikerült beazonosítani, majd január 1-jén elfogni Habtemariamot. A bűnöző akkor már kiemelt jelzéssel szerepelt az Interpol nemzetközi körözési listáján.

Az emírségek nevében megszólaló belügyi vezető kiemelte, hogy

az embercsempész-hálózat irányítójának elfogásával az egyik legfontosabb afrikai migrációs útvonalat számolják fel,

amelyen eritreai, szudáni és szomáliai migránsok ezrei vonultak Líbia partvidékére, majd csónakokra szállva a Földközi-tengeren utaztak tovább Európa felé.

A sajtóeseményen az Interpol egyik igazgatója, Stephen Kavanagh megerősítette, hogy az elfogott embercsempész Etiópián kívül Hollandiában és több más országban is a legkeresettebb bűnözőnek számított, majd hozzátette: a férfi sikeres felkutatásában és elfogásában is kulcsszerepet játszott az emírségi, az etióp, a holland és a szudáni hatóságok hatékony együttműködése.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

A hétvégén Joe Biden elnök és Kevin McCarthy republikánus házelnök megállapodásra jutott az amerikai adósságplafon kérdésében, azonban a történetnek ezzel még nincs vége - republikánus törvényhozók egy csoportja hétfőn közölte, hogy ellenezni fogják megállapodást, így továbbra is maradt egy bizonytalansági faktor az egyenletben. Ezzel párhuzamosan az európai tőzsdéken sem látszott öröm a megállapodás kapcsán, így eleinte óvatos és lefelé mutató mozgások voltak a kontinensen, a nap végére pedig alaposan elromlott a hangulat, a legnagyobb esést a brit tőzsdén láthattuk a vezető börzék közül. Az olajár is nagyot esik ma elsősorban a hétvégén megrendezésre kerülő OPEC+ ülésre készülve, de az amerikai adósságplafon-vita körüli bizonytalanságnak is van hatása az árfolyam alakulására. A tengerentúli tőzsdéken hamar elfogyott a kezdeti lendület, kisebb esést láthatunk most.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×