eur:
393.74
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Barbed wire stretched over rusty brackets mounted on a fence made of metal sheets against the backdrop of the red sunset sky.
Nyitókép: Aleksei Nikolaev/Getty Images

Az USA bevándorlási utat nyit három ország migránsai számára

Az Egyesült Államok azonnali hatállyal lezárja határát a kubai, haiti és nicaraguai illegális bevándorlók előtt, de biztosítja a legális bejutást - jelentette be Joe Biden amerikai elnök csütörtökön. Azt is közölte, hogy a hétvégén felkeresi az illegális bevándorlás által leginkább sújtott texasi határszakaszt.

Joe Biden a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a venezuelai állampolgárokra ősszel bevezetett intézkedést terjesztik ki a Kubából, Haitiból és Nicaraguából érkezőkre. Ennek alapján az Egyesült Államok kétéves időtartamra vállalja, hogy az érintett országokból havonta 30 ezer embert - bevándorlási amnesztia alapján - beenged. Az elnök arra szólította fel az érkezőket, hogy ne próbálkozzanak az illegális határátlépéssel, hanem válasszák a legális utat, hogy bejussanak az Egyesült Államokba.

"Ez egy rendezett, biztonságos és emberséges eljárás, amely működik" - fogalmazott Joe Biden. Hozzátette, hogy

aki törvénytelenül kísérli meg a határátlépést, jogosulatlanná válik a bevándorlási programban való részvételre.

Az elnök azt is bejelentette, hogy vasárnap ellátogat a mexikói határra, és El Paso határvárosban találkozik a határőrizet vezetőivel, akikkel a határ védelméhez szükséges erőforrásokról is tárgyal majd. Joe Biden egy nappal később az észak-amerikai állam- és kormányfők csúcstalálkozóján vesz részt Mexikóvárosban.

A Venezuelából, Kubából, Haitiról és Nicaraguából érkező migránsok száma növekedett a legnagyobb mértékben az elmúlt év során. Csak novemberben több mint 82 ezer embert regisztráltak illegális migránsként a négy közép-amerikai és karibi államból.

Az Egyesült Államokba irányuló illegális bevándorlók száma a 2022. szeptember 30-án zárult pénzügyi évben újabb történelmi csúcsra emelkedett: először haladta meg a kétmilliót. A mexikói határon 2,37 millió törvénytelen határátlépést regisztráltak a hatóságok. Az érkezők többségét az érvényben lévő jogszabályra hivatkozva mentességi alapon - regisztráció után - beengedték az országba.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×