INFORÁDIÓ
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz

biztonsági őr

határőrizet

bakondi györgy

Járőröző rendőrautó és katonák a magyar-szerb határon, Ásotthalom térségében 2016. július 5-én. Mélységi határőrizetet vezettek be a magyar hatóságok a szerb és a horvát határ mentén: azokat a migránsokat, akiket a határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül elfognak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé.

Meglepő adatok jöttek arról, kik őrizték a magyar határt

Infostart

A több száz biztonsági őr jelenléte csak az egyik érdekesség.

Mint ismert, már átvették a honvédség katonáitól az ország déli, migrációban érintett szakaszainak védelmét a határvadászok, és már több mint ezren teljesítenek szolgálatot a határon. Az elmúlt időszak adatait Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója egy háttérbeszélgetésen ismertette.

Kiderült: a határőrizeti feladatokban mintegy 500 fegyveres biztonsági őr és 13 476 polgárőr is részt vett. Nőtt a külföldi erők létszáma is a szerb határszakaszon, Ausztria október 7-ig 52, azóta 70, Törökország 50, Csehország 237, Szlovákia pedig 39 rendőrrel segíti a munkát.

Növekszik a határsértők száma. Ezt illusztrálva Bakondi György elmondta: 2022-ben 269 254 migránst fogtak el a hatóságok, ez napi átlagban 738 embert jelent, míg 2021-ben 122 239 határsértőt fogtak el, ami napi átlagban 335 embert jelentett.

A Magyarországra érkező migránsokat jellemzően embercsempészek segítik és nem rendelkeznek okmányokkal.

Embercsempészés miatt tavaly 1924 embert fogtak el az előző évi 1277-tel szemben, ami szintén jelentős növekedést mutat.

A magyar börtönökben már 2500 embercsempészt tartanak fogva, akik 73 országból érkeztek. Fogva tartásuk mintegy hárommilliárd forint többletköltséget jelent - közölte Bakondi György.

A szervezett bűnözés teljes "módszertana" tapasztalható volt tavaly, sőt a szerb oldalon az embercsempészcsoportok közti területfelosztás, és az ezekkel kapcsolatos fegyveres összetűzés is megjelent - fejtette ki.

A belbiztonsági főtanácsadó tájékoztatása szerint a migránsok

tavaly 265 esetben támadtak meg magyar járőrt a szerb határszakaszon,

ebből 169-ben járművet, 43-ban műszaki berendezést rongáltak meg. A támadásokban 12 rendőr és 29 katona sérült meg a magyar határ őrizete közben.

A balkáni útvonalon főként afganisztáni, szíriai, pakisztáni, marokkói és indiai migránsok érkeztek a magyar határhoz. Ezen az útvonalon a belbiztonsági főtanácsadó kulcsfontosságúnak nevezte Törökországot, ahol csak a regisztrált illegális bevándorlók között 3,6 millió szír és 400 ezer máshonnan érkezett ember tartózkodik, és folyamatos a kiáramlás az Európai Unió felé. A török hatóságok falat építettek a szír és iráni határon is, és már 560 ezer szír állampolgárt telepítettek vissza Szíriába, a központi kormányzat által ellenőrzött területekre.

Megjegyezte: a határőrizeti feladatok ellátása 2022-ben 650 milliárd forintba került, ennek 98,5 százalékát a magyar költségvetés fedezte. Horvátország schengeni csatlakozása módot ad arra, hogy erőket, eszközöket csoportosítsanak át a szerb határszakaszra.

Az európai migrációs helyzetről Bakondi György elmondta: változatlan a három fő irány - az olasz, a spanyol és a balkáni -, és mindhárom útvonalon nőtt a migráció mértéke. Az illegális migránsok több mint fele tengeri útvonalon érkezett tavaly Európába, a legtöbben Tunéziából, Egyiptomból, Bangladesből, Szíriából és Afganisztánból.

Nyitókép: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018