eur:
398.71
usd:
364.11
bux:
74011.67
2024. október 9. szerda Dénes
Nyitókép: Forrás: Twitter

Ukrajna várja az újabb orosz offenzívát, de előtte visszavág

Ukrajna közölte, hogy “egyre mélyebben és mélyebben” támadja majd az ellene inváziót indító Oroszországot. Az óév vége felé egy ukrán akció már áldozatokat okozott egy, az ország belsejében fekvő légitámaszponton. Közben nő a harag az újévi, orosz sorkatonák halálát okozó támadás miatt.

Kijev még mindig nem ismerte el, hogy erői hajtották volna végre az oroszországi Szaratov régióban található Engels légibázis elleni akciót. A stratégiai bombázóknak otthont adó támaszpont több mint 600 kilométerre fekszik az ukrán területtől.

Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke egy interjúban azt mondta, „nagyon örült, amikor hallott róla”, de nem erősítette meg hivatalosan, hogy ukrán akció történt-e.

A csapásban három orosz katona meghalt. Budanov arról is beszélt az ABC ausztrál híradónak, hogy „egyre mélyebbek és mélyebbek” lesznek ezek a támadások és továbbiak érik majd a Krím félszigetet is.

Oroszországban közben a nacionalista katonai bloggerek dühe nemcsak az ukránokra, de a meg nem nevezett hazai felelősökre is irányul – a donyecki Makiivka elleni tűzérségi támadás miatt. Moszkva hivatalosan 63 katona – főként nemrég besorozott személy – halálát ismerte el. Igor Girkin blogger, aki korábban a szakadár Donyecki Népköztársaság „védelmi minisztere” is volt, több száz, az ukránok pedig több mint 400 halottat említettek.

Kijev állítása szerint az Amerikától kapott HIMARS precíziós rakétavetővel végrehajtott akció válasz volt az oroszoknak az ukrán városok elleni újévi támadásaira.

Az ukránok harci sikere nyomán megindult a bűnbakkeresés: Szergej Mironov volt felsőházi elnök „azoknak a hivatalnokoknak” a büntetőjogi felelősségre vonását követelte, akik „engedték a katonai állomány összevonását” egy „védtelen épületben”.

Girkin szerint a pusztítást csak fokozta, hogy a sorkatonák szállása mellett, mindenféle álcázás nélkül tároltak lőszert és robbanóanyagot. Igor Karaszjin orosz szenátor „a helyzet elemzését” és „a NATO és Ukrajna elleni bosszút” követelt.

Közben – bár a külvilágot ez nem annyira izgatja, de valamennyit elárul arról, hogyan menedzselik a hivatalos információt Oroszországban – illetékesek cáfolták, hogy a szamarai régióból érkezett sorkatonák haltak volna meg a HIMARS-támadásban.

Erről Gyiana Burlacsenko, kormányzósági szóvivő beszélt kedden, miután hétfőn főnöke, Dmitrij Azarov épp az ellenkezőjét állította. Azarov Moszkvában járt, ahol a védelmi minisztériumban tárgyalt és Szamarában már megemlékezést is tartottak a Makejevkában meghaltak emlékére.

Nyugati újságok közben azt írták, hogy az ukrán hadsereg azután indította meg a támadást, hogy

nagy számú mobileszközt mértek be, amely egy helyi mobiltornyot használt.

A korábban említett Igor Girkin, aki már eddig is vehemensen támadta Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, azt írta, hogy „tábornokaink gyakorlatilag kiképezhetetlenek”.

Danyil Bezszonov, Donyeck Moszkvához hű kormányzója pedig úgy fogalmazott: „az ellenség az egyik legsúlyosabb vereséget mérte ránk. Nem azért, mert olyan menő és tehetséges, hanem a saját hibáink miatt”. Az egyik hiba pedig az, amelyet mindkét fél elkövetett az invázió 10 hónapja alatt, hogy a katonák még mindig használják a mobiltelefonjukat.

Az MTI közben idézi Andrij Csernyakot, az ukrán katonai hírszerzés szóvivőjét, aki a hivatalos honlapjukon közzétett beszámolójában úgy vélekedett, hogy Oroszország nem tervezi az Ukrajna elleni háború leállítását, és idén folytatja a támadó hadműveleteket különböző irányokban.

Szavai szerint az ukrán hírszerzés lehetségesnek tartja, hogy újabb offenzívát indítanak északról vagy kelet felől. Csernyak meggyőződésének adott hangot, hogy az oroszok megpróbálják megtartani a Krímhez vezető szárazföldi folyosót, és elfoglalni az egész donyecki régiót. Viszont úgy vélte, a megszállók nem tudnak átkelni a Dnyeper folyón, hogy ismét elfoglalják Herszon városát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×