eur:
395.05
usd:
371.11
bux:
65184.06
2024. április 19. péntek Emma
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára sajtóértekezletet tart a szervezet brüsszeli székházában 2022. november 16-án. A tagországok nagykövetei rendkívüli ülésre gyűltek össze, miután az előző nap feltehetőleg orosz gyártmányú rakéta robbant fel a kelet-lengyelországi Przewodów falu egyik gabonasilójában, és két embert megölt. Az eset Oroszország Ukrajna elleni háborúja alatt történt.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Új NATO-elvárásról nyilatkozott Jens Stoltenberg

A tervet több ország máris támogatja.

Elképzelhető, hogy a 2 százalékos GDP-arányos védelmi költségvetés hamarosan nem csupán ajánlás, hanem elvárás lesz a NATO-n belül – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a német DPA hírügynökségnek. A Portfolio szemléje szerint az egyeztetések még folynak, de néhány ország kifejezetten támogatja az ötletet, sőt, vannak olyan országok, amelyek a 2 százalékos kereten is emelnének.

A végleges döntésre legkésőbb idén nyáron, a július 11-12-i NATO-csúcstalálkozóig valamikor sor kerül.

Magyarország a haderőfejlesztési program révén várhatóan a 2023-as évben teljesíti a 2 százalékos szintet.

Frissítés, 12.00: Diplomáciai források szerint Lengyelország, Litvánia és Nagy-Britannia is a kiadások emelése mellett van az ukrajnai háborúra tekintettel. De több tagország, köztük Németország, Kanada és Belgium - amelyek 2 százaléknál lényegesen kevesebbet költenek a védelmi kiadásokra - úgy tűnik, ellenzik ezt a megközelítést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×