eur:
388.9
usd:
371.14
bux:
55649.46
2023. október 2. hétfő Petra
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára sajtóértekezletet tart a szervezet brüsszeli székházában 2022. november 16-án. A tagországok nagykövetei rendkívüli ülésre gyűltek össze, miután az előző nap feltehetőleg orosz gyártmányú rakéta robbant fel a kelet-lengyelországi Przewodów falu egyik gabonasilójában, és két embert megölt. Az eset Oroszország Ukrajna elleni háborúja alatt történt.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Új NATO-elvárásról nyilatkozott Jens Stoltenberg

A tervet több ország máris támogatja.

Elképzelhető, hogy a 2 százalékos GDP-arányos védelmi költségvetés hamarosan nem csupán ajánlás, hanem elvárás lesz a NATO-n belül – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a német DPA hírügynökségnek. A Portfolio szemléje szerint az egyeztetések még folynak, de néhány ország kifejezetten támogatja az ötletet, sőt, vannak olyan országok, amelyek a 2 százalékos kereten is emelnének.

A végleges döntésre legkésőbb idén nyáron, a július 11-12-i NATO-csúcstalálkozóig valamikor sor kerül.

Magyarország a haderőfejlesztési program révén várhatóan a 2023-as évben teljesíti a 2 százalékos szintet.

Frissítés, 12.00: Diplomáciai források szerint Lengyelország, Litvánia és Nagy-Britannia is a kiadások emelése mellett van az ukrajnai háborúra tekintettel. De több tagország, köztük Németország, Kanada és Belgium - amelyek 2 százaléknál lényegesen kevesebbet költenek a védelmi kiadásokra - úgy tűnik, ellenzik ezt a megközelítést.

Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×