eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Több, mint kétszer magasabb lenne a jelenlegi világrekorder, Burdzs-Kalifánál a szaudiak két kilométeres felhőkarcolója. Fotó: Twitter/Orchard
Nyitókép: Fotó: Twitter/Orchard

Szaúd-Arábia: ez lesz a világ legmagasabb épülete

Több mint kétszer magasabb lenne a jelenlegi világrekorder, Burdzs-Kalifánál a szaudiak két kilométeres felhőkarcolója.

Szaúd-Arábia fontolgathatja egy 2 kilométer magas felhőkarcoló tervezését Rijádba, az ország fővárosába - írja a hvg.hu.

Ez több mint kétszer magasabb lenne a dubaji Burdzs Kalifánál, amely 828 méteres magasságával jelenleg a világ legmagasabb épülete. Viszonyításképp: a nemrégiben Budapesten átadott Mol-torony 143 méter magas a tetőterasszal együtt.

A végső tervektől függően a hatalmas építmény építési költségei az 5 milliárd dollárt is elérhetik. Ez körülbelül 1915 milliárd forintnak felel meg.

A tervpályázat részvételi díja 1 millió dollár (383 millió forint).

Szaúdi források szerint a versenyen körülbelül 8 meghívott cég mérettetheti meg magát, köztük számos hasonló projekteken dolgozó vállalat különböző országokból.

A tervezett beruházás helyszíne a King Khalid Nemzetközi Repülőtértől nyugatra fekvő terület lenne.

Nem ez az egyetlen grandiózus terve Szaúd-Arábiának az elmúlt időszakban: The Line (A vonal) néven már zajlik egy 170 kilométeres város építése a sivatagban.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×