eur:
389.63
usd:
363.04
bux:
68088.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Recep Tayyip Erdogan török elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 vezetőinek a csúcstalálkozója után Brüsszelben 2022. március 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Új gázvezeték a láthatáron - a kulcs: Törökország

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdán támogatásáról biztosította egy Türkmenisztánból Törökországba tartó, új gázvezeték építését, amely csökkenthetné Európa függőségét az orosz gáztól.

"Elvisszük a gázt a Kaszpi-tengerből Európába a már létező folyosón át, amely a transzanatóliai vezeték gerincét képezi" - mondta Erdogan a türkmenisztáni Avaza városában, ahol a türkmén és az azerbajdzsáni elnökkel tárgyalt. "El kell indítanunk a munkát annak érdekében, hogy a türkmén gázt eljuttathassuk a nyugati piacokra" - tette hozzá.

A terv értelmében a földgázban gazdag Türkmenisztánt a Törökország és Azerbajdzsán között már létező vezetékhálózatra csatlakoztatnák.

A török elnök októberben Vlagyimir Putyin orosz elnök elképzelését is támogatásáról biztosította, amelynek értelmében Északnyugat-Törökországban gázcsomópontot alakítanának ki, hogy az európai vásárlók Ukrajna, illetve a Balti-tenger kikerülésével juthassanak orosz gázhoz. Erdogan régóta dédelgetett elképzelése, hogy az Ázsia, a Közel-Kelet és Európa között fekvő Törökországot a földrajzi helyzetet kihasználva az energiakereskedelem nemzetközi csomópontjává tegye.

Az amerikai energetikai információs hivatal (EIA) adatai szerint Türkmenisztán a világ hatodik legnagyobb bizonyított földgázkészletével rendelkezik. Korábban a türkmén földgáz Oroszországon keresztül érte el a nemzetközi piacokat. Türkmenisztán az utóbbi időben fokozta gázszállításait Kínának, és Törökországon keresztül elérhető újabb piacokat keres.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×