eur:
388.97
usd:
363.35
bux:
68165.67
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Youtube

Fegyveres konfliktus tört ki India és Kína között

Határvita miatt csapott össze az indiai és kínai hadsereg, egy éve nem volt fegyveres konfliktus Arunácsal Prades környékén.

A konfliktust azóta próbálja a két ország enyhíteni, hogy 2020-ban legalább 24 katona halt meg az összecsapásokban, de hétfőn ismét összecsapások zajlottak az India keleti csücskében található területen az indiai hadsereg szerint.

Mindkét oldalon csak néhány katona szenvedett kisebb sérüléseket. Kína egyelőre nem kommentálta az összecsapást – írja a BBC.

A Reuters szerint hat indiai katona sérült meg, az indiai hadsereg pedig arról tájékoztatott, hogy

mindkét fél elhagyta a területet,

majd parancsnokaik tárgyalásba kezdtek a béke és a nyugalom megőrzése érdekében. Rajnath Szingh indiai védelmi miniszter kedden a parlamentben elmondta, hogy az összecsapásban egyetlen indiai katona sem sérült meg súlyosan, és hogy az incidenst "diplomáciai szinten is felkarolták".

Kínának és Indiának 3440 kilométer hosszan húzódik vitatott határvonala, az úgynevezett tényleges ellenőrzési vonal, amelyet rosszul jelöltek ki. A folyók, tavak és hósapkák miatt a határvonal eltolódhat. A két oldalon álló katonák a világ két legnagyobb hadseregét képviselik, sok ponton szemtől szemben állnak egymással, és a feszültségből időnként összecsapások alakulnak ki.

2020 júniusában a Galwan-völgyben 20 indiai és 4 kínai katona hunyt el egy botokkal vívott harcban. Ezóta igyekeznek a helyzetet békésebb mederbe terelni.

A 2020-as eset volt 45 év után az első olyan összecsapás a két fél közt, mely halálesettel is járt.

Egy másik harcban 2021 januárjában mindkét fél katonái közül megsebesültek. Ez Kína és az indiai Szikkim állam határán zajlott, amely Bhután és Nepál között húzódik. Szeptemberben mindkét ország megállapodott abban, hogy a távoli nyugati himalájai határvidék egy vitatott területéről kivonulnak, és meg is kezdték a folyamatot.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×