eur:
389.36
usd:
362.54
bux:
68033.59
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Eldőlt: vízummentességet kap Koszovó az EU-ba

Az új szabályok hivatalos elfogadásuk esetén lehetővé tennék a koszovói útlevéllel rendelkezők számára, hogy bármely 180 napos időszakban 90 napos tartózkodásra vízum nélkül utazzanak az Európai Unióba.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Csehország tárgyalói és az Európai Parlament képviselői megállapodásra jutottak a Koszovó által kiállított útlevéllel rendelkezők vízummentes uniós beutazását lehetővé tevő rendelettervezetről - tájékoztatott az uniós tanács szerdán.

Az új szabályok hivatalos elfogadásuk esetén lehetővé tennék a koszovói útlevéllel rendelkezők számára, hogy bármely 180 napos időszakban 90 napos tartózkodásra vízum nélkül utazzanak az Európai Unióba.

A vízummentesség az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) rendeleteinek hatályos időpontjától, de legkésőbb 2024. január 1-jétől lenne alkalmazandó.

A tanácsi közlemény kiemelte: a megállapodást az tette lehetővé, hogy Koszovó jelentős előrehaladást ért el a vízumliberalizációs ütemterv valamennyi követelménye tekintetében. A követelmények teljesítését értékelő jelentése alapján az Európai Bizottság nemrégiben javasolta a koszovói útlevéllel rendelkezőkkel szembeni vízumkötelezettség megszüntetését. A vízummentesség biztosítani fogja, hogy az egész nyugat-balkáni régió ugyanazon vízumrendszer hatálya alá tartozzon - közölték.

Az EU a vízumliberalizációt követően aktívan nyomon kíséri a vízummentesség fenntartásához szükséges követelmények végrehajtását.

Az elfogadott szöveget most az uniós tagállamokat tömörítő Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, mielőtt a hivatalos elfogadási eljáráson átesne.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×