eur:
395.94
usd:
369.57
bux:
70647.04
2024. június 26. szerda János, Pál
Nyitókép: Facebook/Eva Kaili

Bűnbeesés, de nem a Paradicsomban – az unió tekintélyét rombolja Eva Kaili korrupciós botránya

Korrupcióval vádolják az Európai Parlament egyik immár volt alelnökét, a görög Eva Kailit. Politikusok és a média az Európai Parlament történetének egyik legnagyobb botrányáról beszélnek.

A tisztségéből száműzött és vizsgálati fogságba helyezett szociáldemokrata képviselő a gyanú szerint Katartól fogadott el jelentős összegeket annak fejében, hogy a labdarúgó-világbajnokságot rendező országot a testületben kedvező fényben tüntesse fel.

A belga ügyészség a múlt hét végén közölte, hogy a hatóságok több hónapja gyanúsítanak egy öböl menti államot az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseinek befolyásolásával.

Az ügyészség szerint a vesztegetők jelentős pénzösszegekkel és értékes ajándékokkal próbálták lefizetni az uniós parlament több magas rangú tagját.

A rendőrség a razzia során a fő gyanúsított, Eva Kaili lakásán mintegy 600 ezer eurónyi készpénzt, valamint mobiltelefonokat és számítógépeket foglalt le.

Az L'Echo című belga napilap értesülése szerint a rendőrség egy több százezer eurót tartalmazó bőröndöt talált is Eva Kaili apjánál.

A szociáldemokrata görög képviselő párttagságát az uniós parlament Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége frakciója felfüggesztette. Alelnöki megbízatásának megszüntetését pedig mindössze két tartózkodással fogadta el az EP.

Az ARD német közszolgálati televízió szerint a korrupciós botrány nem csupán Brüsszelben, illetve Strasbourgban, hanem a legtöbb uniós tagállamban megdöbbenést és felháborodást okozott. Az igazi kérdés azonban a hogyan tovább. Az uniós politikusok többsége egyetért abban, hogy a történtekből le kell vonni a szükséges következtetéseket. De elhangzottak olyan aggodalmak is, amelyek szerint nem kizárt, hogy már a közeli jövőben hasonló leleplezések látnak napvilágot.

Több képviselő keserűségének adott hangot amiatt, hogy egyesek szégyenletes tevékenysége az egész intézménynek okoz súlyos károkat okoz. Több, a Bild című lap által megszólaltatott képviselő, köztük a kereszténydemokrata Dennis Radtke Katart vádolta azzal, hogy nem csupán a világbajnokságot, illetve annak a pénzért sóvárgó funkcionáriusait vásárolta meg 200 milliárd dollárért, hanem politikusokat is. A képviselő sürgette az unión kívüli harmadik országokra vonatkozó átláthatósági és lobbiszabályok kibővítését, illetve felülvizsgálatát.

A ZDF közszolgálati televízió ennél is tovább ment, elemzése szerint

a korrupciós botrány az Európai Unió alapjait rázta meg.

Utalt arra, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke etikai bizottság felállítását sürgette valamennyi uniós testületben.

Megdöbbenését fejezte ki a történtek miatt Olaf Scholz kancellár és Annalena Baerbock külügyminiszter is.

A ZDF ugyancsak sorra vetette fel a kérdéseket a "Kaili-ügy" kapcsán. Mindenekelőtt azt, hogy vajon egyedi esetről van-e szó. Továbbá, hogy mennyire hatékonyak az uniónak a korrupció elleni szabályozásai. És legfőképp azt a kérdést fogalmazta meg, miként reagáljanak az európai intézmények annak érdekében, hogy megakadályozzák a további bizalomvesztést az európai nyilvánosság részéről.

Hasonló álláspontot hangoztatott a Der Spiegel is. A német hetilap szerint

az európai parlamenti botrány "imázsromboló katasztrófa" az egész Európai Unió számára.

A történtek az újság szerint a legérzékenyebb helyen okoznak sebet az EU-nak, rombolja a lakosság körében élvezett tekintélyét, ami a különböző pénzek korrekt kezelésének megítélésében amúgy sem volt soha a legjobb.

A Bild a történteket egy bizarr videóval is megfűszerezte, amelyen Eva Kaili látható egy édenkerti, a bűnbeesést jelképező piros almával a kezében. "Eva a Paradicsomban" címet viseli a videó, amit a Bild szerint maga Kaili készített nem sokkal az után. hogy 2014-ben európai parlamenti képviselővé választották.

Eva Kaili modellként pózol a videón almával, a kísértés és a bűnbeesés szimbólumával a kezében.

A kérdés az, vajon beleharapott-e az almába, és hagyta-e, hogy kiűzzék "az EU paradicsomából"

- fogalmaz a Bild.

Hazájában, Görögországban Eva Kaili uniós karrierje előtt újságíróként tevékenykedett. 2007-ben a görög parlament tagjává választották. Rövid ideig dolgozott az athéni belügyminisztériumban, majd 2014-ben az Európai Parlamentbe "költözött", ahol még abban az évbe a sok alelnök egyikévé választották.

Azzal az ártatlansággal, amellyel a bibliai Éva a Paradicsomból történt kiűzése előtt rendelkezett, a görög Eva Kaili azonban már pályafutása kezdetén sem.

Athéni politikai körökben már akkoriban tartós téma volt, hogy közeli kapcsolatokat ápolt orosz–görög oligarchákkal és ázsiai olajmágnásokkal, többi között a Vlagyimir Putyin bizalmasának számító Ivan Savvidisszal, aki azzal vált ismertté, hogy egy ízben pisztollyal a kezében rohant be egy mérkőzésen a játéktérre, amikor nem tetszett neki, hogy a bíró klubja, a PAOK Szaloniki ellen hozott ítéletet.

A történtek nyomán a 44 éves Eva Kaili karrierje véget ért, és elúszott a katari pénz is, sőt otthoni vagyonát is befagyasztották.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×