eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Az Európai Parlament brüsszeli ülésterme, ahol felszólal Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa a plenáris ülésen 2021. november 10-én.
Nyitókép: Olivier Hoslet

A volt EP-alelnök férje mindent magára vállalt, miközben dagad a botrány

Az Európai Parlament volt alelnöke, Eva Kaili a legmagasabb rangú politikus jelenleg, aki érintett az egyre terebélyesedő, már legalább 60 embert érintő ügyben. A többség két EP-pártcsaládhoz tartozik. Két újabb képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérték, ők görögök. Már javadalmazásokkal kapcsolatos aggályok is vannak.

A baloldali La Repubblica úgy értesült, Francesco Giorgi a belga hatóságoknak tett vallomásában beismerte bűnösségét. Magára vállalt mindent élettársa, Eva Kaili védelmében, akivel közös gyerekük van. A napilap úgy tudja, Francesco Giorgi elismerte azt is, hogy a civil szervezetek (például a No Peace Without Justice, vagy a Fight Impunity) a pénz „tisztára mosására” szolgáltak – írta a Magyar Nemzet.

Az olasz lap azt írta, hogy Francesco Giorgi, Antonio Panzeri (volt EP-képviselő, egykori szakszervezeti vezető) és Andrea Cozzolino (a Demokrata Párt – PD – tagja) a marokkói titkosszolgálattól (Dged) kapott pénzt. A Dgde embereivel Rabatban, Brüsszelben és Varsóban is találkoztak.

  • Kaili és férje otthonában 150 ezer eurót találtak a nyomozók táskába rejtve.
  • Ezután további 600 ezret az ügy másik letartóztatottjánál, Antonio Panzerinél,
  • majd 750 ezret egy bőröndben Kaili édesapjánál találtak, akit egy brüsszeli szállodánál fogtak el. Őt is őrizetbe vették, de egy nap múlva, kihallgatása után, kiengedték.

A Daily Mail úgy tudja, hogy Giorgi könyörgött ártatlannak mondott felesége elengedéséért, hogy együtt lehessen közös gyermekükkel, aki alig két éves. A 35 éves férfi szerint felesége nem tudott a kenőpénzekről, amelyeket Katar megítélésének javítására adott az olajállam.

Panzeri, Giorgi és Kaili egyelőre őrizetben maradnak, az előzetes letartóztatás fenntartásáról a hatóságok december 22-én döntenek – írta a Telex.

Az Il Fatto Quotidiano című olasz napilap Manon Aubryval, az Európai Parlament (EP) francia baloldali képviselőjével közölt interjút. A baloldali frakcióvezető kijelentette, hogy

az eddig őrizetbe vettek „csak a jéghegy csúcsát” jelentik

– tudósított a Magyar Nemzet.

Aubry megerősítette, hogy a korrupciós botrány legalább hatvan személyt érint, és többségük a szociáldemokraták (S&D), valamint az Európai Néppárt (EPP) politikusa.

A politikus korábban közösségi oldalain közzétett videókkal hívta fel a figyelmet az EP-ben zajló beszivárgásra.

Görögök mentelmi jogának felfüggesztését kérték

Az Európai Ügyészség főügyésze két görög európai parlamenti (EP) képviselő, a szocialista Eva Kaili és a néppárti Maria Szpiraki mentelmi jogának felfüggesztését kérte. Laura Kövesi az Európai Csalás Elleni Hivataltól (OLAF) kapott, a korrupciós ügyben indított vizsgálati jelentés alapján döntött így - közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű ügyészsége csütörtökön.

Az indoklás szerint OLAF úgy látja, fennáll az uniós költségvetésre nézve hátrányos csalás gyanúja a parlamenti juttatások kezelésével,

különösen az akkreditált parlamenti asszisztensek javadalmazásával kapcsolatban.

Az alkalmazandó nemzeti jog értelmében Kaili és Szpiraki EP-képviselők jogosultak az ártatlanság vélelmére - tették hozzá.

Csütörtökön az is kiderült: az EP javasolja a Katarral kapcsolatos jogalkotási munkák felfüggesztését és az ország érdekképviseleteinek kitiltását az uniós törvényhozó testület területéről.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×