eur:
389.39
usd:
358.89
bux:
66038.2
2024. február 27. kedd Edina
Felrobbant jármű ég a ZaTV épülete mellett a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban fekvő Melitopolban 2022. október 25-én. A detonációban öten megsérültek.
Nyitókép: Felrobbant jármű ég a ZaTV épülete mellett a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban fekvő Melitopolban 2022. október 25-én. A detonációban öten megsérültek. MTI/EPA

Kaiser Ferenc: aligha törhet be Krímbe az ukrán hadsereg

Kaiser Ferenc (NKE) szerint itt volna esély kettévágni az orosz erőket, de nincsenek ehhez megfelelő eszközök, az oroszok pedig keményen védik a Krím-félszigetet.

A Melitopol visszafoglalására indított ukrán támadás célja az orosz erők kettévágása lehet – vélekedett az InfoRádióban Kaiser Ferenc. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hadtudományi karának docense azonban valószínűtlennek tartja, hogy az ukrán erők be tudnának törni a Krím-félszigetre.

"Ott elvileg ott elvileg ketté lehetne vágni az orosz erőket, ráadásul a támadó ukrán erők arra is számíthatnak, hogy

az itteni gerillamozgalom segíteni fogja az előrenyomulásukat."

A félsziget az oroszoknak kiemelt stratégiai zóna, ezért az ukrán sereg dolga nem lesz egyszerű.

"Még ha sikeres is lenne a támadás, a Krímbe akkor sem tudnak betörni az ukránok. Moszkvának bőven elegendő ereje van a térségben ahhoz, hogy egy sikeres ukrán támadás esetén is meg tudják tartani a Krím-félszigetet."

Melitopolt "természetesen" már az Orosz Föderáció részének tekinti Moszkva, ezzel kapcsolatban Kaiser Ferenc tisztázta,

most már minden olyan terület, ahol harcok folynak, ilyen.

"Moszkva a 2014-ben részlegesen megszállt Donyeck és Luhanszk mellett kamunépszavazásokkal Zaporizzsját és Herszont is magához csatolta úgy, hogy egyiket sem foglalta el teljesen. Blöfföltek egyet, és az ukránok leütötték ezt a blöfföt. Reális ukrán cél inkább Zaporizzsja és Herszon megyék oroszlakta területeinek felszabadítása lehet. A Krímbe nem valószínű, hogy be tudnak törni, az oroszok komoly erőkkel zárnak" – részletezte Kaiser Ferenc, aki szerint a légidesszant sem jöhet szóba, nincs hozzá megfelelő eszköz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök, aki hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, bizonyos hatáskörökben - például a kitüntetések, a kegyelmezés esetén - a lehető legszélesebb transzparencia híve. Cikkünkhöz csatolva meghallgathatja a teljes beszédet.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×