INFORÁDIÓ
2023. január 27. péntek
Angelika

németország

belpolitika

felmérés

Olaf Scholz német kancellár az európai baloldali pártokat tömörítő Európai Szocialisták Pártjának (PES) kétnapos berlini kongresszusán 2022. október 15-én.

Olaf Scholz nagyon elégedett kormánya egyéves munkájával, a lakosság egyáltalán nem

Infostart

A német kancellár csak a szépre emlékezik, és jó bizonyítványt állított ki az általa vezetett kormánykoalíció egyéves munkájáról. A német lakosság nagy része azonban csalódott, és elégedetlen a hárompárti koalíció tevékenységével. Ha most választanának Németországban, a konzervatív ellenzék nyerne.

December 8-án lesz egy esztendeje, hogy az új kancellár a szociáldemokrata SPD-ből, a Zöldek Pártjából és szabad demokrata FDP-ből álló, magát a haladás koalíciójának nevező kormány élén letette a hivatali esküt. Olaf Scholz nem várta meg a naptári évfordulót, és videoüzenetben méltatta kormánya eredményeit.

Egybehangzó értékelések szerint a nyilatkozat híján volt mindenfajta önkritikus megjegyzésnek, a mérleg felettébb pozitív volt.

"Az idei esztendőre természetesen mindenekelőtt az Ukrajna elleni brutális orosz háború nyomta rá bélyegét" – fogalmazott a kancellár.

"Minden nap látjuk a pusztítást. Minden nap követjük, hogy milyen sok ember lesz az orosz bombák áldozata. Ezért helyes volt, hogy Ukrajnát támogatjuk, pénzügyileg, humanitárius területen és fegyverekkel is" – hangsúlyozta Olaf Scholz.

"De természetesen nem hanyagoltuk el azokat a feladatokat, amelyeket a társadalom összetartásának megerősítése rótt ránk" – tette hozzá.

Azután sorra vette azokat a sikereket, amelyeket említésre méltónak tartott. Így egyebek között kiemelte az ukrajnai háború nyomán a német hadsereg, a Bundeswehr megerősítésére kiutalt, rendkívüli 100 milliárd eurós támogatást. Második helyen a 200 milliárd eurós tehercsökkentési programot említette. Szavai szerint a hatalmas összeget abból a célból mobilizálták, hogy az idei, valamint a jövő és az azt követő évben az áram, a távhő és földgáz árát elviselhetővé tegyék az emberek, illetve a vállalatok számára.

"Célunk az, hogy a gazdaság stabil maradjon "

– fűzte hozzá. A további eredmények közé sorolta az óránkénti minimálbér emelését, a gyermekek után járó, valamint a lakhatási támogatás növelését.

Utalt arra is, hogy kormánya erőfeszítéseket tett az előirányzott klímasemlegesség, a nem fosszilis energiaforrásokra történő mielőbbi átállás érdekében.

Kiemelte, hogy a német partvidéken cseppfolyósítottföldgáz-terminálok épülnek, továbbá, hogy a földgáztározók töltöttsége teljes.

Az évforduló alkalmából egy a Der Spiegel megbízásából készített közvélemény-kutatás azonban egyáltalán nem osztotta a kancellár pozitív értékelését. A felmérésből kitűnt, hogy

a megkérdezettek 61 százaléka elégtelen bizonyítványt állított ki a kormány munkájáról.

Jó részük, több mint háromnegyedük "rendkívül negatív" véleményt fogalmazott meg. A válaszadók mindössze 29 százaléka válaszolt úgy, hogy elégedett a kormány munkájával.

A csalódottság különösen magas Németország kelet tartományaiban, leginkább Szászországban, ahol a megkérdezettek 80 százaléka lesújtó véleményt fogalmazott meg a kormány tevékenységéről.

Az viszont aligha meglepetés, hogy a koalíció tevékenységét a legélesebben az ellenzéki, mindenekelőtt a konzervatív CDU/CSU, továbbá a pártszövetségtől is jobbra álló radikális Alternatíva Németországnak(AfD) párt támogatói bírálták. De elégedetlenek a kormány munkájával a mindenekelőtt az egykori NDK-hoz tartozott tartományokban nagyobb támogatottsággal rendelkező Baloldal Pártjának szavazó is.

A felmérés szerint ha Németországban a legközelebbi vasárnap választanának, a konzervatív pártszövetség 28 százalékkal végezne az első helyen. A CDU/CSU-t a Zöldek Pártja követné 21 százalékkal, míg a tavaly szeptemberi nagy győztes SPD mindössze 19 százalékkal végezne a harmadik helyen.

Nyitókép: Olaf Scholz német kancellár az európai baloldali pártokat tömörítő Európai Szocialisták Pártjának (PES) kétnapos berlini kongresszusán 2022. október 15-én. MTI/EPA/Hannibal Hanschke
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018