eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Olaf Scholz német kancellár a berlini kancellária épületénél felállított karácsonyfa előtt 2022. november 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Bauer Bence: Németországban valami forr a levegőben

Tizenkét hónapja választotta meg a Bundestag Olaf Scholzot a Német Szövetségi Köztársaság kancellárjává, az egy évet értékelte a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézetének igazgatója.

Az egy év alatt Olaf Scholz kormánya az ukrán konfliktust kezeli, de sok a rögtönzés, ezért konkrét eredményeket nem ért el a német kormány, viszont nagyon sok mindenben paradigmaváltás történt – mondta az InfoRádiónak Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézetének igazgatója.

Németország ebben az évben ötszázmilliárd euró hitelt vesz fel, ebből finanszírozza egyebek mellett a kétszázmilliárd eurós mentőcsomagot az energiaárak kivédésére, továbbá a százmilliárdos, a Bundeswehrnek szánt csomagot is. Bauer Bence szerint sok pénzt eresztettek rá a német gazdaságra, a német hadiparra, ami nagy eredmény. Egy évvel ezelőtthöz képest megváltoztak a pozíciók is: az Ukrajnában dúló háborúval nem számoltunk, és nagyon sok mindent másképp értékelnek – ez paradigmaváltást is jelentett.

A német–francia viszony is megromlott az utóbbi hónapokban. Hatvan éve írta alá az Elysée-szerződést Charles de Gaulle akkori francia elnök és Konrad Adenauer német kancellár . Akkor még "Európa motorjának" értelmezték magukat, de mostanra sok stratégiai kérdésben nézeteltérés alakult ki. A hadipari beszerzéseknél a németek az amerikai beszerzésekre fektetik a hangsúlyt. Az atomenergiában szintén nagy a nézeteltérés: Németország meg akarja szüntetni a maradék három atomerőmű működését, Franciaország viszont a nukleáris enegiára építi az ellátást.

Olyan sok a konfliktus, hogy az októberre tervezett bilaterális kormánykonzultációkat lemondták, és csak januárban fogják megtartani. Ilyen eddig még nem volt, és

már a nagy nyilvánosság számára is egészen egyértelmű, hogy a német–francia viszony megromlott.

Ezt Németországban is Olaf Scholz kancellár felelősségének tekintik.

Bauer Bence szerint a magyar–német viszony a korábbi várakozással ellentétben nem romlott, csak a két kormány különböző világkép alapján politizál, de ezt már "beárazták". Németországban most már nem is szeretnék "megváltani" a magyar politikát, hanem elfogadják, hogy más utat követ. A kérdés, hogy lesznek-e olyan hangok a német kormánypártokon belül, amelyek ettől eltérnek vagy "karcosabb politikát akarnak folytatni."

A koalícióban több kérdés miatt van nézeteltérés: az atomenergia hasznosításának a kérdése miatt majdnem felbomlott a koalíció, a liberális FDP nagyon szorgalmazta az atomerőművek további használatát, amit a Zöldek vehemensen elleneztek. A háború első hónapjaiban még a Zöldek és az FDP szövetkezett az SPD ellen, ők ugyanis nagyon hangosan Ukrajna mellett kiállva fegyverszállításokat követeltek. Olaf Scholz viszont a fékre lépett, és óvatosan kezelte a fegyverszállításokat.

A sok konfliktus hatására a német társadalom 70 százalékban elégedetlen a kormánnyal, és az a kérdés, hogy ezt meddig fogja elviselni.

"Halljuk azokat a híreket, hogy voltak olyan csoportosulások, amelyek tényleg fegyveres támadásokra készültek Németországban. Forr már valami a levegőben Németországban. Hogy ebből konfliktus vagy kormánybukás lesz-e, azt most még nem látom, de nem is zárnám ki" – jelentette ki Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézetének igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×