INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

iszlám állam

terror

robbantás

Házak romjai között emberek az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban fekvő Barisa falu közelében 2019. október 27-én, miután itt amerikai katonák megölték Abu Bakr al-Bagdadit, az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vezetőjét. Donald Trump hivatalosan is bejelentette al-Bagdadi halálát.

"Csak" az Iszlám Állam volt vezetője robbantotta fel magát, a szervezet nem

Infostart / MTI

A megerősített halálhírt követően már be is jelentették a terrorszervezet új vezetőjének nevét.

Felrobbantotta magát az Iszlám Állam (IÁ) nemzetközi terrorszervezet harcosainak volt vezetője, Abu al-Hasszán al-Hásemi al-Kurasi október közepén Szíriában, miután őt és segítőit helyi harcosok bekerítették Dzsaszem városában - mondták el utólag az összecsapásban részt vevő harcosok.

Az értesülést a Reuters brit hírügynökség közölte csütörtökön.

Szerdán az IÁ is megerősítette al-Kurasi halálhírét. Az amerikai hadsereg szerdán azt adta hírül, hogy al-Kurasi a lázadó a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) által az északnyugati Dara tartományban végrehajtott műveletben halt meg.

A tartományt a szíriai hadsereg ellenőrzése alá vonták, miután 2018-ban orosz közvetítéssel létrejött megbékélési megállapodás értelmében Damaszkusz visszakapta az ellenőrzést Dél-Szíriában.

Kurasira és segítőire egy házban lévő titkos rejtekhelyen bukkantak rá - közölték a források, köztük a Szíriai Szabad Hadsereg harcosai, valamint az összecsapásban elhunyt bajtársak hozzátartozói, továbbá Dzsaszem lakosai is.

"A vezető és egyik társa az övére szerelt szerkezettel felrobbantotta magát, miután harcosainknak sikerült megrohamozniuk a rejtekhelyüket" - mondta Szálem al-Horani dzsaszemi lakos és egykori harcos, aki részt vett annak a három háznak az ostromában, ahol az iszlám sejtet felfedezték.

Az FSA támogatást kapott a Nyugattól és az Öböl-államoktól, amíg 2018-ban meg nem vonták a segítséget tőlük. A szervezet harcosai azonban még a térségben maradtak a megbékélési megállapodások után, amelyek értelmében átadták a nehézfegyvereiket, de megtarthatták a könnyűfegyvereiket.

Az Iszlám Állam új vezetője immáron Abu al-Huszein al-Huszeini al-Kurasi

- közölte a csoport szóvivője. Állítása szerint az előd "Isten ellenségeinek elleni harcban" halt meg, de részletekbe nem bocsátkozott.

Nyitókép: MTI/EPA/Jahja Nemah
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018