eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla
Sanna Marin finn miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülésén 2019. december 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Lezárult a bulizó finn miniszterelnöknő vizsgálata

Nem követett el semmilyen szabálytalanságot a felvett augusztusi házibulin.

Sanna Marin finn miniszterelnök nem követett el semmilyen szabálytalanságot azon az augusztusi házibulin, amelyről több felvétel is nyilvánosságra került - állapította meg a finn kormánytagok cselekedeteinek törvényességét vizsgáló igazságügyi kancellár, miután megvizsgálta az ezzel kapcsolatos több tucatnyi panaszt.

A 36 éves Sanna Marin augusztusban részt vett egy zártkörű házibulin, és beleegyezésével videofelvétel készült arról, ahogyan szórakozik a barátaival. A felvétel azonban nyilvánosságra került annak ellenére, hogy a készítők ennek az ellenkezőjét ígérték neki. Ezután sokan megvádolták azzal, hogy a bulin alkoholt, illetve kábítószert fogyasztott, és a kritikusok szerint emiatt megkérdőjeleződött a döntéshozó képessége. Vádolták olyannal is, hogy

tisztségéhez méltatlanul viselkedett, valamint hogy veszélyeztette a nemzetbiztonságot, rontotta az ország hírnevét.

A kábítószer-fogyasztás vádja miatt az ellenzék, de a kormánykoalíció tagjai is felszólították arra, hogy csináltasson drogtesztet. Sanna Marin ezt méltatlannak érezte közlése szerint, de megcsináltatta a tesztet, és hozzátette, hogy soha nem fogyasztott illegális kábítószert, noha a házibulin fogyasztott alkoholt. A teszt eredménye negatív lett.

"Nem lehet szabálytalansággal vagy hivatali teendőinek elhanyagolásával vádolni a miniszterelnököt, mert ahhoz, hogy ezt meg lehessen tenni, büntetőjogi kapcsolatnak kellene lennie a magánélete és a hivatalos tevékenysége között" - közölte pénteken Tuomas Pöysti igazságügyi kancellár.

"Ami egy kormánytag magánéletének erkölcsi és társadalmi vonatkozását illeti, annak megítélése már a parlament hatáskörébe tartozik. A politikai felelősséget pedig demokratikus választásokon szokták megvizsgálni" - tette hozzá a tisztségviselő.

Sanna Marint már tavaly is érte bírálat amiatt, hogy egy éjjeli szórakozóhelyen járt, és utána kiderült, hogy kontaktszemély volt egy koronavírus-fertőzésben.

Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×