eur:
392.98
usd:
366.61
bux:
66572.28
2024. április 25. csütörtök Márk
Sanna Marin finn miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülésén 2019. december 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Lezárult a bulizó finn miniszterelnöknő vizsgálata

Nem követett el semmilyen szabálytalanságot a felvett augusztusi házibulin.

Sanna Marin finn miniszterelnök nem követett el semmilyen szabálytalanságot azon az augusztusi házibulin, amelyről több felvétel is nyilvánosságra került - állapította meg a finn kormánytagok cselekedeteinek törvényességét vizsgáló igazságügyi kancellár, miután megvizsgálta az ezzel kapcsolatos több tucatnyi panaszt.

A 36 éves Sanna Marin augusztusban részt vett egy zártkörű házibulin, és beleegyezésével videofelvétel készült arról, ahogyan szórakozik a barátaival. A felvétel azonban nyilvánosságra került annak ellenére, hogy a készítők ennek az ellenkezőjét ígérték neki. Ezután sokan megvádolták azzal, hogy a bulin alkoholt, illetve kábítószert fogyasztott, és a kritikusok szerint emiatt megkérdőjeleződött a döntéshozó képessége. Vádolták olyannal is, hogy

tisztségéhez méltatlanul viselkedett, valamint hogy veszélyeztette a nemzetbiztonságot, rontotta az ország hírnevét.

A kábítószer-fogyasztás vádja miatt az ellenzék, de a kormánykoalíció tagjai is felszólították arra, hogy csináltasson drogtesztet. Sanna Marin ezt méltatlannak érezte közlése szerint, de megcsináltatta a tesztet, és hozzátette, hogy soha nem fogyasztott illegális kábítószert, noha a házibulin fogyasztott alkoholt. A teszt eredménye negatív lett.

"Nem lehet szabálytalansággal vagy hivatali teendőinek elhanyagolásával vádolni a miniszterelnököt, mert ahhoz, hogy ezt meg lehessen tenni, büntetőjogi kapcsolatnak kellene lennie a magánélete és a hivatalos tevékenysége között" - közölte pénteken Tuomas Pöysti igazságügyi kancellár.

"Ami egy kormánytag magánéletének erkölcsi és társadalmi vonatkozását illeti, annak megítélése már a parlament hatáskörébe tartozik. A politikai felelősséget pedig demokratikus választásokon szokták megvizsgálni" - tette hozzá a tisztségviselő.

Sanna Marint már tavaly is érte bírálat amiatt, hogy egy éjjeli szórakozóhelyen járt, és utána kiderült, hogy kontaktszemély volt egy koronavírus-fertőzésben.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:44
×
×
×
×