eur:
393.76
usd:
368.29
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Kuala Lumpur, 2017. február 26.Vegyi, biológiai és radiológiai szennyezést kereső szakemberek vizsgálják át védőfelszerelésben a Kuala Lumpur-i Nemzetközi Repülőtér kettes terminálját 2017. február 26-án, ahol február 13-án idegméreggel meggyilkolták Kim Dzsong Namot, az észak-koreai kommunista diktátor, Kim Dzsong Un féltestvérét. A malajziai rendőrség a vizsgálat után bejelentette, hogy nem találtak veszélyes anyagot a repülőtéren. (MTI/EPA/Fazry Ismail)
Nyitókép: (MTI/EPA/Fazry Ismail)

ENSZ BT: nem az oroszok vádjaira

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elutasította azt az orosz kezdeményezést, hogy induljon vizsgálat az állítólagos ukrajnai biológiai fegyverlaborok ügyében.

Oroszország azt is állította, hogy Ukrajnának van egy biológiai laboratóriumokból álló hálózata, amely finanszírozást és kutatási támogatást kap az Egyesült Államoktól.

Az amerikai nagykövet szerint Oroszország visszaél a tanácsban betöltött pozíciójával, mert ezekkel a "hamis állításokkal" már a biológiai fegyverek tilalmáról szóló egyezmény 197 részes államának találkozóján is előhozakodott, de állításait semmilyen hiteles bizonyítékkal nem támasztotta alá, és a részt vevő országok túlnyomó többsége légből kapottnak találta az orosz vádakat.

A nem állandó BT-tag Mexikó képviselője szintén úgy nyilatkozott a szavazás után, hogy Moszkva nem hozakodott elő olyan bizonyítékkal, amely indokolná vizsgáló bizottság felállítását, ráadásul a bizottság nem lehetne objektív és független, ha a BT állandó tagjaként Oroszország is részt vesz a munkájában.

Tény, hogy Ukrajnában léteznek biológiai laborok, amelyeket Ukrajna működtet, és amelyek támogatásban részesülnek az Egyesült Államoktól. Ez az együttműködés az 1990-es évekre nyúlik vissza, amikor a cél az egykori Szovjetunió biológiafegyver-készleteinek felszámolása volt. A laborok jelenleg a biológiai fenyegetéscsökkentő programban vesznek részt, melynek célja a pusztító járványok kialakulásának megakadályozása.

Oroszország a szavazás előtt egy 300 oldalas dokumentumot küldött körbe a tanács tagjainak, melyben azt állította, hogy az amerikai védelmi minisztérium támogatásával ukrajnai biológiai laborokban katonai biológiai tevékenység folyik..

A javaslatot egyedül Kína támogatta. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország nemmel szavazott, a BT többi 10 tagja pedig tartózkodott. A határozatot így nem fogadták el mert nem kapta meg a minimálisan szükséges kilenc igen szavazatot.

"Ukrajnának nincs biológiafegyver-programja. Az Egyesült Államoknak sincs biológiai fegyver-programja. Nem léteznek ukrajnai biológiai fegyver-laboratóriumok, amelyeket az Egyesült Államok támogat" - szögezte le az USA ENSZ nagykövete. Thomas-Greenfield még hozzátette azt is, hogy az oroszok állításai "dezinformáción, őszintétlenségen, rosszhiszeműségen alapulnak és csak azt igazolják, Moszkva mennyire nem tiszteli a tanácsot."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×