eur:
389.85
usd:
365.04
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pexels

Irakban elismerik a gázégetéshez köthető rákkeltő hatást

Jassem al-Falahi környezetvédelmi miniszter mondta ki, hogy az olajkitermeléshez köthető környezetszennyezés felelhet a mezők környékén nagyobb arányban előforduló rákbetegségekhez.

A Bászra városának közelében található olajmezők környékén élő közösségekben emelkedett a leukémia kockázata, állapította meg a BBC Arabic oknyomozása a közelmúltban. A helyiek azt gyanítják, hogy a gázégetés gyakorlata lehet a felelős ezért: a gáz égestése közben olyan rákkeltő vegyületek is felszabadulnak, mint a benzol.

A BBC cikke megjegyzi, hogy a miniszteri szintű beismerés amellett történt meg, hogy Irakban írásban tiltotta meg a miniszterelnök azt, hogy bárki elismerje az olajipar felelősségét az ügyben. A környezetvédelmi miniszter szavai ráadásul ellentmondanak annak, amit az olajügyi miniszter, Ihsan Abdul-Jabbar Ismail állított. Ő cáfolta, hogy bármilyen jellegű kapcsolat lehetne a megbetegedések és az olajkitermelés között.

Az érintett közösségek régóta gyanították, hogy a köreikben látványosan gyakran előforduló leukémiás esetek összefüggésben vannak a gázégetéssel. A gázégetés során szén-dioxid, metán és korom terjed a légkörben.

A BBC oknyomozása keretében a szennyezésnek kitett közösségek tagjait vizsgálva azt találta, hogy rákkeltő hatású kémiai anyagoknak vannak kitéve.

Al-Falahi a BBC-nek adott interjúban elismerte azt is, hogy az olajminisztérium korábban megtiltotta neki, hogy szennyezettségi méréseket végezzenek a legnagyobb olajmező, Rumalia közelében. Itt több gázt égetnek el, mint bármely más olajmezőnél. A terület tulajdonosa az iraki kormány.

A BBC Arabic stábjától is megtagadták a belépési engedélyt, hogy forgathassanak Rumailában a vizsgálatuk során. Ali Hussein Julood, egy gyermekkori leukémiát túlélő, 19 éves észak-rumailai lakos azt mondta: itt senki sem hajlandó beszélni.

"Azt mondják, félnek beszélni, nehogy eltávolítsák őket"

- fogalmazott.

Al-Falahi szerint javult a helyzet és jobb már az együttműködés a két minisztérium között, a cél az, hogy minden - akár helyi, akár nemzetközi - céget megbüntessenek, ha környezetszennyező tevékenységet végez.

Anyagi kártérítést ugyanakkor egyetlen helyi család sem kapott eddig annak ellenére sem, hogy többször is megkeresték az olajtársaságokat.

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×