INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

orbán viktor

olaf scholz

magyar-német

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Olaf Scholz német kancellár (b) megbeszélést folytat Berlinben 2022. október 10-én.

Magyar–német csúcs – egy új barátság kezdete

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Orbán Viktor berlini látogatása, a tartományi választások és az energiaválság – a legfontosabb történések az elmúlt napokból Németországban. Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója értékelte kérdésünkre a fejleményeket.

Köztudott volt, hogy milyen szívélyes viszonyt ápolt Orbán Viktor a volt német kancellárral, Angela Merkellel. Az új berlini vezetővel, Olaf Scholzcal is megvan minden esély a hasonlóan jó kapcsolat kialakítására – vélekedett Bauer Bence.

A mostani volt az első személyes megbeszélés a két kormányfő között, és úgy tűnik, hogy sikerült minden témát megvitatniuk.

Angela Merkel tizenhárom évig vezette Németországot, míg Olaf Scholz csak nemrég foglalta el a kancellári széket. Idő kell ahhoz, hogy a magyar és az új német vezetés között a korábbihoz hasonlóan jó kapcsolatok alakuljanak ki. De az eddigiek alapján erre minden esély megvan – hangoztatta a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója.

A kedvező megítélést az sem igazán rontja, hogy a találkozó után nem tartottak közös sajtótájékoztatót.

Bár általában szokás az ilyesmi, ám amennyiben személyes megbeszélésről van szó, akkor előfordul, hogy a felek kizárják a sajtót. Ebből tehát nem kell messzemenő következtetéseket levonni – hangoztatta Bauer Bence.

A német ügyek szakértője beszélt az alsó-szászországi választások eredményeiről és ezek hatásairól is.

Mint mondta, Németországnak ez a tartománya a zöldek egyik legfőbb bázisa. Itt rengeteg a szélerőmű, és az utóbbi időben jelentős fejlesztések zajlottak az alternatív, megújuló energia terén. Ugyanakkor a szocdemek is rendkívül erősek itt, hiszen Alsó-Szászország miniszterelnöke már hosszú ideje a nagyon népszerű, szociáldemokrata politikus, Stephhan Weil. Így szinte borítékolható volt a zöldek és a szocdemek győzelme.

A liberális párt (FDP) viszont nagyon gyengén szerepelt. Ennek okát Bauer Bence abban látja, hogy az FDP korábban többször is váltott politikai oldalt, és hol a szocdemekkel, hol pedig a CDU-val lépett koalícióra. A választók azonban minden ilyen váltás után egy kicsit elfordultak az FDP-től – ez történt most is – közölte a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója. Az országos politikában szerinte ennek az lesz a hatása, hogy a zöldek erősebb befolyással lehetnek majd a kormányzásra, míg a szabaddemokraták hátrébb szorulhatnak.

Bauer Bence a német kormány egyik legnagyobb feladatának az energiaválsággal való küzdelmet nevezte. Érthetőnek tartotta, hogy néhány uniós tagország nemtetszését fejezte ki a berlini vezetés mentőcsomagjával kapcsolatban. Az ugyanis komoly versenyelőnyhöz juttathatja a német vállalakozásokat. De hogy a válság valóban milyen hatással lesz a németekre, az majd csak januárban fog kiderülni. Németországban ugyanis az év elején érkeznek az energiaszámlák, akkor látszik, hogy mennyi lesz az abban az évben érvényes havi átalánydíj.

Ekkor lehet majd érzékelni a társadalmi elégedetlenség nagyságát is, amit a kormánynak kezelnie kell. De Bauer Bence úgy gondolja, hogy a berlini kormánynak egyelőre még nincs erre receptje.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kapcsolódó hang

Magyar–német csúcs – egy új barátság kezdete
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018