eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Már előre fáznak a németek és az osztrákok

Az energiával való takarékosság nem csupán a háztartások feladata. A fűtéssel a hivatalokban is csínyján kell bánni. A hivatalos rendelet szerint a középületekben 19 foknál nem lehet melegebb. Az üzemorvosok azonban úgy vélekednek, hogy ez nem minden esetben tanácsos. A bécsi szakszervezetek szintén elítélik az osztrák fővárosban tervezett fűtési korlátozásokat.

A német üzemorvosok szövetsége szerint a munkahelyeken elrendelt 19 fokos maximális hőmérséklet nem megfelelő azoknak, akik fizikailag könnyebb munkát végeznek. Ez különösen azokra vonatkozik, akik olyan tartós tevékenységet folytatnak, amelynek során aligha van lehetőség a felállásra, illetve a mozgásra. A szövetség elnöke, Wolfgang Panter szerint egy sor ilyen munkakör van.

A német kormány szeptember elején hozott rendeletet arról, hogy az energiával való takarékosság jegyében a középületek irodai helyiségeit maximum 19 fokra lehet fűteni. Ez a felső határ mindenekelőtt a fizikailag könnyű és túlnyomóan ülő munkára vonatkozik. Ha az adott munkavégzés nagyobb fizikai megterhelést követel, lehetnek eltérések.

Az üzemorvosok szövetsége szerint a foglalkoztatottak számára biztosítani kell, hogy a munkavégzés közben lehetőségük legyen mozgásra. Fontosnak nevezték azt is, hogy csökkentsék a lábak elhidegülésének lehetőségét is, és ezzel összefüggésben a hideg aljzatra padlószőnyeg elhelyezését indítványozták. Azt viszont már a foglalkoztatottak figyelmébe ajánlották, hogy ügyeljenek a megfelelő ruházatra.

Az erről szóló tanácskozáson mintegy 600 üzemorvos vett részt. A vita mindenekelőtt arról folyt, hogy a munkaegészségügy területén miként reagáljanak az új fejleményekre, így egyebek között az energiaválságra, valamint az otthoni munka által támasztott követelményekre.

Bécsben ugyan még nem rendelték el hivatalosan a 19 fokot a középületek maximális fűtésére, de a szakszervezetek máris tiltakoztak az erre vonatkozó kezdeményezések ellen. A Younion szakszervezeti szövetség szerint ez különösen azon munkakörök esetében alkalmazhatatlan, amelyekben a munkavállalók munkaidejük egy részét a szabadban töltik. Számukra olyan megfelelően fűtött helyiségekre van szükség, amelyek biztosítják a felmelegedést.

A kulturális minisztérium ugyanakkor már bejelentette

a Bécsi Állami Operában, illetve a legnagyobb állami színházakban, valamint múzeumokban a téli hónapokban 19 foknál nem lehet melegebb.

Arról egyelőre nem született döntés, hogy a hőmérséklet korlátozása a többi kulturális létesítményre is vonatkozik-e.

A szakszervezetek ugyanakkor máris tiltakoztak mind a zenekarok, mind a színészék, mind a közönség védelmében. Hangoztatták azt is, hogy a különböző kulturális rendezvényekre vonatkozó törvény egyben ruhatári kötelezettséget is előír. Nem lehet kabátban ülni és előadni – fogalmaztak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×