eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Annalena Baerbock és Robert Habeck, a német Zöldek társelnökei, Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje, valamint Christian Lindner, a Szabad Demokrata Párt (FDP) elnöke (b-j) a pártok közötti koalíciós megállapodás bejelentésére érkezik Berlinben 2021. november 24-én.
Nyitókép: MTI/AP/Markus Schreiber

Alsó-Szászországban vasárnap a német kormány politikájáról is szavaznak

Immár hagyománnyá vált, hogy Németországban a tartományi választásokon a szavazók nem csupán a helyi ügyekről mondanak véleményt, a szavazás üzenet a központi kormánynak is. A hét végén Alsó-Szászországban a választók az Olaf Scholz kancellár vezette koalíció válságkezeléséről is ítélkeznek.

Az északnyugati Alsó-Szászország Németország második legnagyobb és nyolcmillió lakosával negyedik legnépesebb tartománya. A Saar-vidék, Schleswig-Holstein és Észak-Rajna-Vesztfália után Alsó-Szászország a negyedik olyan tartomány, amelyben a választók idén az urnák elé járulnak.

A két legutóbbit májusban tartották, amikor a különböző válságok miatt még nem volt annyira forró a helyzet, mint most. Németországot is az Ukrajna elleni orosz háború következményei, az energiaellátás problémái és az infláció okozta megélhetési nehézségek egyaránt sújtják.

Elemzők szerint ez a magyarázata annak, hogy

a hannoveri törvényhozás újraválasztása egyfajta lakmuszteszt a hárompárti berlini kormánykoalíció számára.

Amely amúgy sem büszkélkedhet azzal, hogy tavaly decemberi hivatalba lépése óta támogatottsága legalább nem csökkent volna.

Mindennek ellenére a tartományban – legalábbis az előzetes felmérések szerint – különösebb kudarctól nem kell tartania. Alsó-Szászországban a legnépszerűbb párt hagyományosan a Német Szociáldemokrata Párt, és a Der Spiegel által ismertetett közvélemény-kutatások szerint most is hat százalékkal vezet a konzervatív CDU előtt.

Az SPD eszerint 33, a CDU 27, míg a harmadik helyen a Zöldek Pártja 17 százalékon áll.

Jelentős ugyanakkor azoknak a száma, akik még nem döntöttek arról, hogy melyik pártra adják le voksukat.

A szociáldemokraták mindenekelőtt helyi vezetőjüknek, a rendkívül népszerű Stephan Weilnek köszönhetik nem csökkenő támogatottságukat. Weil 2013 óta a tartomány miniszterelnöke, első periódusát a Zöldekkel kormányozta végig, 2017 óta pedig a CDU-val alkotott nagykoalíció élén. Fő riválisa a konzervatív párt élén álló Bernd Althausmann, aki jelenleg tartományi miniszterelnök-helyettes és egyben gazdasági miniszter.

A választási kampány középpontjában szinte természetszerűleg az energiaválsággal, illetve az energiaellátás biztosításával kapcsolatos kérdések álltak. A tartomány egyik úttörője a gázbeszerzés diverzifikálásának, mindenekelőtt cseppfolyósított földgáz beszerzésének, illetve ezzel összefüggésben LNG-tárolók létesítésének.

A két nagy párt az elmúlt években együtt kormányzó vezetőjének televíziós vitája meglehetősen békés hangulatban folyt. Nézeteltérések csak országos ügyekben voltak, különös tekintettel az atomerőművek további működtetésére, amit a CDU követel. Különösen a helyi témákat, mindenekelőtt az oktatást, az egészségügyet vagy a szakemberhiányt illetően a légkör olyan udvarias volt, hogy sokan felvetették, vajon miért akarják felbontani a tartományt eddig kormányzó nagykoalíciót.

Papírforma, azaz az előzetes felmérések szerint valóban ennek van a legnagyobb valószínűsége. Elemzők ugyanakkor második helyen a szociáldemokraták és a Zöldek koalícióját valószínűsítik, aminek Berlinben különösen örülnének.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×