eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Gas meter in a residential building, Germany
Nyitókép: wayra/Getty Images

Német szakértő: az ársapka észszerű, de csak ha takarékosságra ösztönöz

A növekvő energiaárak miatt Németországban is egyre erőteljesebb az a követelés, hogy vezessenek be ársapkát a gáz árára. A kormány gazdasági tanácsadója azon a véleményen van, hogy egy ilyen intézkedés előnyös lenne, de csakis akkor, ha az emberek megértik, spórolni kell. Akárcsak Franciaországban.

Veronika Grimm tagja az úgynevezett bölcsek tanácsának, a német kormány mellett működő gazdasági tanácsadó testületnek. A ZDF közszolgálati televíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az emberek terheit mindenképp csökkenteni kell, ugyanakkor elengedhetetlen az is, hogy télen az egész ország takarékoskodjon a gázzal.

"Az energiaárak ötszörösére emelkedtek, és nem kizárt, hogy további áremelkedés következik be. Egyértelmű, hogy cselekedni kell" - fogalmazott.

Elismerte, hogy az egyik lehetséges megoldás az energiaárak felső határának megállapítása lehetne.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egy ilyen ársapkának akkor van értelme, ha nagyobb takarékosságra való ösztönzőkkel kapcsolják össze.

"A gázzal való takarékosság létfontosságú. Télen ugyanis a gázellátás terén hiány fenyeget, ha túl sokat használunk" - jelentette ki.

Veronika Grimm szerint ezért az ársapka bevezetése akkor lenne észszerű, ha a a takarékosságra való ösztönzés mellett kimondanák azt is, hogy az árkorlátozás csakis egy bizonyos mennyiségre érvényes.

Ugyanakkor jutalomban részesülhetnének azok, akik kevesebb gázt fogyasztanak.

Szerinte ilyen mechanizmusoknak azért lenne értelme, mert az embereket egy konkrét cél érdekében mozgósítanák.

Fontosnak nevezte az alacsony és közepes jövedelmű családok terheinek csökkentését.

Úgy ítélte meg, hogy az ármechanizmus célszerű koordinációs eszköz, ha ahhoz vezet, hogy az emberek takarékoskodjanak ott, ahol ez lehetséges.

A gazdasági bölcsek testületének tagja annak a nézetnek adott hangot, hogy bármikor hatályon kívül helyezhető az a szigorú államadóssági fék, amelyhez Christian Lindner pénzügyminiszter ragaszkodik.

Szerinte a jelenlegi helyzetben elsődleges az emberek terheinek csökkentése.

Az ársapkát a francia kormány már korábban bevezette, azonban a kormányzati segítségnek megvannak a maga hátulütői.

A gáz árát csaknem egy éve a 2021 októberi szinten fagyasztották be, ami rendkívül kedvező fogadtatásra talált mind a magán háztartások, mind a vállalatok részéről.

Bruno Le Maire gazdasági miniszter nagyrészt az energiaársapkával magyarázza, hogy az inflációt viszonylag sikerült alacsonyan tartani.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint az infláció Franciaországban 5,9, Németországban viszont 7,9 százalékos.

A kormány ugyanakkor tudatában van annak, hogy a jelenlegi politikának hátrányai is vannak.

A tél közeledtével Párizsban is egyre több szó esik az energiával átfogó és drasztikus takarékoskodás szükségességéről.

Ha ez nem történik meg, a vállalatokat gázellátási válság fenyegeti, a magánháztartásoknak pedig súlyos áramkimaradásokkal kell számolniuk.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×