eur:
393.51
usd:
367.52
bux:
66014.41
2024. április 23. kedd Béla
Vlagyimir Putyin orosz államfő beszél a Min Aung Hlaing vezérőrnagy, mianmari ügyvivő miniszterelnökkel tartott találkozóján a 7. Keleti Gazdasági Fórumon a délkelet-oroszországi Vlagyivosztokhoz tartozó Russzkij-szigeten 2022. szeptember 7-én.
Nyitókép: MTI/AP/TASZSZ

Vlagyimir Putyin követ dobott az állóvízbe gabonaügyben

A Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) szamarkandi csúcstalálkozóján hangzott el az ajánlat pénteken.

Az orosz elnök jelezte, hogy Oroszország az európai kikötőkben rekedt több mint 300 ezer tonna műtrágyát ingyen a fejlődő világ rendelkezésére bocsátja, ha Európa tovább enyhít az orosz exportra kivetett szankciókon. Putyin elmondása szerint Moszkva továbbra sem tudja eladni a műtrágyát, mert Európa csak részben függesztette fel a büntetőintézkedéseket.

Vlagyimir Putyin önzőnek nevezte az Európai Uniót, mert csak saját tagállamai számára tette lehetővé az orosz műtrágya beszerzését. "Mi a helyzet a fejlődő világgal és a világ legszegényebb országaival?" - tette fel a kérdést Putyin.

Az orosz műtrágyára kiszabott szankciók feloldása a fekete-tengeri gabonaexport újraindításáról szóló, július 22-én kötött megállapodás része volt.

Putyin emellett szorgalmazta, hogy az SCO tagjai rendezzenek nagyobb sporteseményeket. A szervezet munkájában megfigyelőként részt vevő Fehéroroszország vezetője, Aljakszandr Lukasenka támogatta az ötletet, és jelezte: 2024-ben egy nyári, 2026-ban pedig egy téli rendezvényt lehetne szervezni. Ezek az időpontok

egybeesnek a 2024-es párizsi nyári olimpiai játékokkal, valamint a Milánóban és Cortina d'Ampezzóban 2026-ban megrendezésre kerülő téli olimpiai játékokkal.

Hszi Csin-ping kínai államfő az együttműködés elmélyítésére szólította fel az SCO tagjait. Megjegyezte: szükség van rá, hogy a tagállamok tiszteletben tartsák egymás érdekeit és választott fejlődési útvonalát. Egyenlő bánásmódot követelt minden ország számára, aláhúzva, hogy a nagyok és erősek nem zaklathatják a kicsiket és gyengéket.

Hszi rámutatott: a világ ma mindennek nevezhető, csak békésnek nem. Egyúttal felszólította a szervezet tagjait a biztonsági együttműködés kialakítására. Arra kérte a jelen lévő országok képviselőit, hogy együttes erővel álljanak ellen a külső befolyásolási kísérleteknek és a területükön lázadást szító próbálkozásoknak.

Narendra Modi indiai miniszterelnök a koronavírus-világjárvány és az ukrajnai háború által megtépázott globális ellátási láncok helyreállítását követelte a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) szamarkandi csúcstalálkozóján pénteken.

A kormányfő rámutatott arra, hogy az ellátási láncok zavarai miatt a világ példátlan energia- és élelmiszerválsággal szembesül. "Az SCO-nak törekednie kell a megbízható, rugalmas és változatos ellátási láncok létrehozására a térségben" - hangsúlyozta Modi.

Oroszország kész mindent megtenni az ukrajnai katonai konfliktus mielőbbi lezárása érdekében, de Ukrajna nem hajlandó tárgyalni

- jelentette ki Vlagyimir Putyin az indiai miniszterelnökkel pénteken Szamarkandban folytatott megbeszélésén.

"Mindent megteszünk azért, hogy az ukrajnai konfliktus minél hamarabb véget érjen, de Ukrajna vezetése sajnos bejelentette, hogy elutasítja a tárgyalási folyamatot. Közölte, hogy céljait katonai eszközökkel akarja elérni, ahogy mondja, a csatatéren" - mondta Putyin. Megjegyezte, hogy az indiai államfő különösen aggódik az ukrajnai helyzet miatt, és ő megígérte neki, hogy folyamatosan tájékoztatni fogja a legújabb hadszíntéri fejleményekről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×