eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A mohi atomerőmű Szlovákiában 2017. szeptember 16-án.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Német atomerőmű-vita: a gazdasági "bölcsek" szerint a készenléti üzemmód nem célravezető

A mindenkori német kormány mellett működő gazdasági bölcsek tanácsa állást foglalt az atomerőművek tervezett készenléti működtetése ellen. A testület szerint az elhúzódó energiaválság megköveteli, hogy a korábban bezárásra ítélt erőművekre hoszabb ideig támaszkodjanak.

Robert Habeck gazdasgi miniszter szeptember elején jelentette be, hogy az energiaellátás biztonságának fenntartása érdekében az idei év vége helyett 2023 áprilisában zárnák be véglegesen a két utolsó atomerőművet Németországban.

Az utóbbi hónapok fejleményei alapján nem lehet kizárni, hogy télen vészhelyzet alakul ki, ezért elővigyázatosságból a még működő három atomerőmű közül csak egyet állítanak le az év végén, és kettőt készenléti üzemmódban tartanak tavaszig – fogalmazott a zöld párti politikus.

Az ország északnyugati részén, Alsó-Szászországban működő Emsland atomerőművet állítják le december 31-én. Készenléti üzemmódra két déli atomerőművet, a Baden-Württemberg tartományi Neckarwestheim 2 és a bajorországi Isar 2 atomerőművet állítják át.

Németországban a japán fukusimai atomerőmű 2011-es balesete után határozta el az akkori, Angela Merkel vezette kormány, hogy szakítanak a nukleáris energia használatával, vagyis bő tíz év alatt – 2022 végéig – leállítják mind a 17 atomerőművet.

A gazdasági bölcsek ötfős tanácsa a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent állásfoglalásban úgy ítélte meg, hogy a miniszter által kilátásba helyezett készenléti üzemmód "nem célravezető" sem a költségek, sem a haszon szempontjából.

A kormányt a legfontosabb kérdésekben tanácsokkal ellátó tanács szerint

az erőműveket "legalább" az energiaválság tartós leküzdéséig kell tovább működtetni.

Megfogalmazásuk szerint a cél az, hogy a gázzal történő áramtermelést csökkentsék, az áram rohamosan növekvő árát mérsékeljék, továbbá az energiaellátás biztonságát növeljék.

Korábban a bajoroszági Isar 2 atomerőmű üzemeltetője levélben emelt panaszt a gazdasági miniszter terve ellen.

Az üzemeltető szerint a javasolt készenléti üzemmód kockázatos és műszakilag nem megvalósítható.

A bölcsek tanácsa közvetve egyetértett ezzel, hangsúlyozva, hogy a költségek nincsenek arányban a haszonnal.

Ebből kiindulva foglaltak állást a hosszabb távú működtetés mellett, utalva arra is, hogy az energiaválság számításaik szerint legalább 2024 nyaráig eltart.

Az atomerőművek szerepéről szóló Aréna-beszélgetést itt találja:

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×