eur:
370.15
usd:
344.96
bux:
47515.68
2023. május 30. kedd Janka, Zsanett
03 March 2022, Russia, St. Petersburg: The Gazprom logo is seen on a branch of the Russian state-owned corporation in St. Petersburg. Photo: Igor Russak/dpa (Photo by Igor Russak/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Igor Russak/picture alliance via Getty Images

Északi Áramlat: Megszólalt a Siemens a Gazprom gázstopjáról

A Gazprom egy turbina megjavításig "teljesen" leállította a gázszállítást az Északi Áramlaton keresztül, így a várttal ellentétben szombaton nem üzemelik be a vezetéket.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a Gazprom orosz gázipari óriásvállalat pénteken bejelentette, hogy az Európába irányuló szállítások szempontjából létfontosságú Északi Áramlat gázvezetéket "teljesen" leállítja egy turbina megjavításáig, noha a karbantartás után szombaton kellett volna újra üzembe helyezni.

A Gazprom közleményében azt írta, hogy

a karbantartási művelet során "olajszivárgást" fedezett fel a turbinában.

"A javításig (...) a gázszállítás az Északi Áramlaton keresztül teljesen felfüggesztik."

Oroszországnak szombaton kellett volna újraindítania a gázszállításokat az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül, miután újabb háromnapos szüneteltetéssel tette próbára az európaiak türelmét, akik versenyt futnak az idővel, hogy elkerüljék az idei téli energiaválságot - írta az AFP francia hírügynökség.

A Gazprom pénteken közölte, hogy a műszaki problémákat a turbinát gyártó német Siemens csoport képviselőivel folytatott ellenőrzés során fedezte fel. Az orosz csoport "olajszivárgásról" számol be "az egyik rotor sebességmérőjéhez csatlakozó kábeleken". A Telegramon a csoport egy olyan fotót tett közzé, amelyen barnás folyadékkal körülvett kábelek láthatók.

Korábban a nap folyamán a Kreml azt állította, hogy az Északi Áramlat gázvezeték működést pótalkatrészhiány fenyegeti a Moszkva ellen az ukrajnai offenzíva nyomán elrendelt szankciók miatt.

A Siemens Energy konszern pénteken közölte, hogy

a Portovaja kompresszorállomáson észlelt olajszivárgás műszakilag nem indokolja a gázvezeték leállítását.

"Az ilyen jellegű szivárgások rendszerint nem befolyásolják a turbina működését, és a helyszínen javíthatók. Ez a karbantartási munkák keretében rutineljárás" - közölte a vállalat. "A múltban az ilyen jellegű meghibásodás nem vezetett a működés leállításához. A Siemens Energyt most nem kérték fel karbantartási munkálatok elvégzésére, de rendelkezésre áll" - közölte a német cég.

A Kreml február végi ukrajnai katonai beavatkozásának kezdete óta Moszkva a masszív nyugati szankciókra válaszul jelentősen csökkentette az európaiaknak szánt gázszállításait.

Az orosz gáztól nagymértékben függő európaiak azzal vádolják a Kremlt, hogy a gázkérdést nyomásgyakorlásra használja, amit Moszkva a szankciók okozta műszaki problémákra vagy a fizetési késedelmekre hivatkozva cáfol.

Oroszország azt állítja, hogy a szankciók megakadályozzák egy Kanadába javításra küldött Siemens-turbina visszaszállítását. Németország, ahol a turbina jelenleg található, ezzel szemben azt állítja, hogy Moszkva akadályozza ennek a kulcsfontosságú alkatrésznek a visszaszolgáltatását.

A témáról szó volt korábban az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter válaszolt a kérdésekre.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

A hétvégén Joe Biden elnök és Kevin McCarthy republikánus házelnök megállapodásra jutott az amerikai adósságplafon kérdésében, azonban a történetnek ezzel még nincs vége - republikánus törvényhozók egy csoportja hétfőn közölte, hogy ellenezni fogják megállapodást, így továbbra is maradt egy bizonytalansági faktor az egyenletben. Ezzel párhuzamosan az európai tőzsdéken sem látszott öröm a megállapodás kapcsán, így eleinte óvatos és lefelé mutató mozgások voltak a kontinensen, a nap végére pedig alaposan elromlott a hangulat, a legnagyobb esést a brit tőzsdén láthattuk a vezető börzék közül. Az olajár is nagyot esik ma elsősorban a hétvégén megrendezésre kerülő OPEC+ ülésre készülve, de az amerikai adósságplafon-vita körüli bizonytalanságnak is van hatása az árfolyam alakulására. A tengerentúli tőzsdéken hamar elfogyott a kezdeti lendület, kisebb esést láthatunk most.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×