INFORÁDIÓ
2022. október 4. kedd
Ferenc

atomerőmű

biztonságpolitika

ukrajna

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készült kép az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű egyik tárolójáról a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én. A támadás során egy kiégett fűtőcsövek tárolására szolgáló raktárt ért találat, valamint radioaktivitás mérésére szolgáló szenzorok sérültek meg. Az orosz és az ukrán erők egymást vádolják a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével.

Kis-Benedek József: Egyértelmű, mit akarnak az oroszok a Zaporizzsja atomerőművel

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám

A biztonságpolitikai szakértő szerint ha a Zaporizzsja atomerőmű felrobbanna, sokkal nagyobb kárt okozna, mint a csernobili atomerőmű katasztrófája. A nukleáris baleset kockázata fennáll, de az aláaknázás ténye igencsak kérdéses - mondta.

Ukrajna bizonyos területeken ellentámadást indított az orosz csapatokkal szemben, de leginkább védekező pozícióban van – mondta az InfoRádiónak Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő.

"A támadás a fő iránya továbbra is a Donbasz, de azon belül lelassultak a csapatmozgások. Ennek oka, hogy az oroszok átcsoportosítják az erőiket, és úgy tűnik, a hónap második felében jobban oda fognak figyelni a déli területekre. Ehhez természetesen hozzájárul az is, hogy az ukránok bejelentették, ott nagyobb arányú támadást fognak indítani. Ennek még nem látszik a nyoma" – mondta.

Ukrán részről az átcsoportosítás kisebb, orosz részről azonban nagyobb mértékű. A szakértő szerint látszik, hogy az oroszok felkészülnek: vagy komolyabb támadó hadműveleteket kell folytatniuk, vagy pedig védekezniük kell.

"Ami a Zaporizzsja erőművet illeti, az oroszok ezt az erőművet elfoglalták. Ukrán munkások üzemeltetik, de orosz ellenőrzés alatt van. A terv ezzel kapcsolatban elég világos:

le akarják kapcsolni az ukrán energiahálózatról, és be akarják kötni az orosz villamoshálózati rendszerbe.

Ennek segítségével biztosítják a déli területeket, beleértve a Krím-félsziget az áramellátását is" – fejtette ki.

Egy meglehetősen veszélyes tevékenységről van szó – jegyezte meg a biztonságpolitikai szakértő.

"Egyrészt tekintettel arra, hogy az oroszok elég sok fegyvert, lőszert halmoztak fel ezen a területen, másrészt figyelembe kell venni, hogy az ukránok viszont azt terjesztik, az oroszok indítottak támadást onnan ellenük."

Kis-Benedek József hozzátette: egyelőre nem lehet látni, mi lesz ebből, de fennáll egy nukleáris baleset lehetősége. Az oroszok általi aláaknázást viszont nem bizonyították, így nem lehet tudni, hogy ez valójában megtörtént-e vagy sem.

Ha a Zaporizzsja atomerőmű felrobbanna, a szakértő szerint sokkal nagyobb kárt okozna, mint a csernobili atomerőmű katasztrófája.

Nyitókép: MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Kapcsolódó hang

Nukleáris baleset kockázata áll fenn az ukrán atomerőműnél
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018