eur:
393.76
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Farmers boots
Nyitókép: eclipse_images/Getty Images

Európa-szerte kritikus a vízhiány

Soha nem tapasztalt méretű aszállyal kell az európai országoknak megküzdeniük. Van, ahol az ivóvíz-ellátás is problematikus, máshol a rizstermesztés állhat le évekre.

Több mint száz francia település maradt ivóvíz nélkül a történelmi méretű aszály idején: lajtos kocsikkal hordják a vizet ezekre a területekre, mert a vezetékekben semmi sem maradt, írja a Euronews.

„Ilyesmit korábban soha nem láttunk. A rossz hír pedig az, hogy nincs okunk azt hinni, hogy ne ez lenne a jövő" - nyilatkozta a helyzet kapcsán Christophe Béchu ökológiai átmenetért felelős miniszter. Elisabeth Borne miniszterelnök figyelmeztetése szerint az idei lesz a történelem legsúlyosabb aszálya francia földön, június óta magas a hőmérséklet az országban.

Némi enyhülést követően a hétre ismét felmelegedést prognosztizálnak a meteorológusok: a Météo-France előrejelzése szerint a 32-36 fok közti hőmérséklet tartósan megmaradhat az ország nagy területén.

A Pó deltájában szinte vészhelyzet van

Olaszországban 16 nagyvárosban, többek közt olyan turisták által kedvelt helyeken, mint Palermo vagy Firenze, akár 40 fokos is lehet a meleg. A Pó völgyében a rizstermést is veszélyezteti az aszály, a kiszáradt rizsföldek talaja veszélyesen elsósodhat, ami évekre ellehetetleníti a mezőgazdaságot.

Az ország 17 milliárd eurós segélycsomagjának - melyet a mindennapi megélhetés költségének növekedése miatt vezettek be - egy részét is az aszály következményeinek kezelésére használják fel.

Hetven éve nem volt ekkora szárazság Olaszországban,

ez pedig már a termés harminc százalékát sodorja veszélybe a mezőgazdaságban.

A gátrendszer sem elég Hollandiában

Hollandiában arra kérik az embereket, rövidebb ideig zuhanyozzanak, illetve autóikat ne mossák le kertjükben. A hajótulajdonosok szerint akkora lett a vízszint-ingadozás a téli és nyári időszak közt, hogy a hajók ferdén fekszenek a kikötőkben, az ország pedig

hivatalosan is vízhiányt jelentett be.

Valószínűleg eltart még egy ideig ez az állapot. Egyelőre az ivóvíz mennyisége megfelelő, de szükség lehet további korlátozásokra.

Az országot gátak, gátak és csatornák rendszere védi a víztől, de mivel szárazföldi területének körülbelül egyharmada a tengerszint alatt van, az éghajlatváltozással szemben különösen sebezhető Hollandia. Egyes régiókban már

megtiltották a gazdáknak, hogy felszíni vízzel öntözzék a terményeiket.

A kormány szerint most a holland gátrendszer biztonsága élvez prioritást, majd az ivóvíz- és energiaellátás következik.

A hajóforgalomra is kihat az aszály

A német Rajna folyó szintje is egyre esik, a hajóval történő szállítmányozás költsége megugrott, mivel nem tudják teljes kapacitásra megpakolni azokat. Egyes hajók akár kapacitásuk 75 százalékának üresen hagyásával szállhatnak csak vízre. Az alacsony vízszint két szénerőmű működésére is kihat.

Romániában a Duna szintje esett történelmi mélypontra. Portugáliában a megművelt földterületek 45 százalékán extrém a szárazság.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×