INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

szárazság

európa

víz

Farmers boots

Európa-szerte kritikus a vízhiány

Infostart

Soha nem tapasztalt méretű aszállyal kell az európai országoknak megküzdeniük. Van, ahol az ivóvíz-ellátás is problematikus, máshol a rizstermesztés állhat le évekre.

Több mint száz francia település maradt ivóvíz nélkül a történelmi méretű aszály idején: lajtos kocsikkal hordják a vizet ezekre a területekre, mert a vezetékekben semmi sem maradt, írja a Euronews.

„Ilyesmit korábban soha nem láttunk. A rossz hír pedig az, hogy nincs okunk azt hinni, hogy ne ez lenne a jövő" - nyilatkozta a helyzet kapcsán Christophe Béchu ökológiai átmenetért felelős miniszter. Elisabeth Borne miniszterelnök figyelmeztetése szerint az idei lesz a történelem legsúlyosabb aszálya francia földön, június óta magas a hőmérséklet az országban.

Némi enyhülést követően a hétre ismét felmelegedést prognosztizálnak a meteorológusok: a Météo-France előrejelzése szerint a 32-36 fok közti hőmérséklet tartósan megmaradhat az ország nagy területén.

A Pó deltájában szinte vészhelyzet van

Olaszországban 16 nagyvárosban, többek közt olyan turisták által kedvelt helyeken, mint Palermo vagy Firenze, akár 40 fokos is lehet a meleg. A Pó völgyében a rizstermést is veszélyezteti az aszály, a kiszáradt rizsföldek talaja veszélyesen elsósodhat, ami évekre ellehetetleníti a mezőgazdaságot.

Az ország 17 milliárd eurós segélycsomagjának - melyet a mindennapi megélhetés költségének növekedése miatt vezettek be - egy részét is az aszály következményeinek kezelésére használják fel.

Hetven éve nem volt ekkora szárazság Olaszországban,

ez pedig már a termés harminc százalékát sodorja veszélybe a mezőgazdaságban.

A gátrendszer sem elég Hollandiában

Hollandiában arra kérik az embereket, rövidebb ideig zuhanyozzanak, illetve autóikat ne mossák le kertjükben. A hajótulajdonosok szerint akkora lett a vízszint-ingadozás a téli és nyári időszak közt, hogy a hajók ferdén fekszenek a kikötőkben, az ország pedig

hivatalosan is vízhiányt jelentett be.

Valószínűleg eltart még egy ideig ez az állapot. Egyelőre az ivóvíz mennyisége megfelelő, de szükség lehet további korlátozásokra.

Az országot gátak, gátak és csatornák rendszere védi a víztől, de mivel szárazföldi területének körülbelül egyharmada a tengerszint alatt van, az éghajlatváltozással szemben különösen sebezhető Hollandia. Egyes régiókban már

megtiltották a gazdáknak, hogy felszíni vízzel öntözzék a terményeiket.

A kormány szerint most a holland gátrendszer biztonsága élvez prioritást, majd az ivóvíz- és energiaellátás következik.

A hajóforgalomra is kihat az aszály

A német Rajna folyó szintje is egyre esik, a hajóval történő szállítmányozás költsége megugrott, mivel nem tudják teljes kapacitásra megpakolni azokat. Egyes hajók akár kapacitásuk 75 százalékának üresen hagyásával szállhatnak csak vízre. Az alacsony vízszint két szénerőmű működésére is kihat.

Romániában a Duna szintje esett történelmi mélypontra. Portugáliában a megművelt földterületek 45 százalékán extrém a szárazság.

Nyitókép: eclipse_images/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018