eur:
393.31
usd:
367.77
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Twitter/Мітяй

Az USA újfajta fegyvert adott az ukránoknak

Eddig egyáltalán nem volt szó a híradásokban hasonlóról, most viszont egy ilyen roncsát találták meg.

Az Egyesült Államok radarelhárító rakétákat küldött az ukrán légierő számára - írta a CNN alapján a Portfolio. Colin Kahl, a védelmi tárca államtitkára egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Egyesült Államok "néhány" rakétát küldött, anélkül, hogy pontosította volna, pontosan hány fegyverről is van szó.

Az amerikai híroldal egy védelmi tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy a küldött rakéta típusa az AGM-88-as nagy sebességű radarelhárító rakéta (HARM) volt.

Ezek a Raytheon által gyártott HARM majdnem 50 kilométeres hatótávolságúak, így az USA által Ukrajnának biztosított egyik legnagyobb hatótávolságú fegyverek. A rakéták az orosz légvédelmi radarrendszerek, például az S-400-asok célba vételére használhatók, ezzel segítve, hogy az ukrán légierő jobban használhassa az ukrán légteret.

Az ukránok nyilvánosan nem ismerték el, hogy kaptak vagy használtak HARM-okat. Az is kérdéses, hogy miről lőtték ki ezeket a rakétákat, amelyek küldéséről Kahl a Pentagon legújabb, 1 milliárd dolláros, Ukrajnának szánt fegyvercsomagjáról szóló tájékoztatóján beszélt.

Az elmúlt napokban több olyan Twitter-bejegyzés is megjelent, melyen egy HARM maradványai láthatóak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik az emelkedés

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik az emelkedés

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódik az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×