eur:
394.03
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Coronavirus structural morphology 3d illustration on a liquid environment. Some Elements of this image furnished by Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
Nyitókép: membio/Getty Images

Már pontosan tudni, honnan indult a Covid-19 járvány - állítják kutatók

Egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült leszűkítenie és pontosan behatárolnia azt a helyet, ahonnan a világjárvány indult.

Mint kiderült, a kínai Vuhan város Huanan piaca volt a világjárvány kiindulópontja - közölte a 24.hu. A portál az IFL Science szaklapra hivatkozva azt írta, hogy sikerült azonosítani a járvány első 174 áldozata közül 155-nek a pontos lakóhelyét. Ebből kiderült, hogy szinte valamennyien a Huanan piac közelében éltek.

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy a piac vajon csak egyfajta "szuperterjesztője" volt-e a vírusnak, vagy az ott is keletkezhetett. A vizsgálatok kimutatták, hogy

a piacon nagyjából egyszerre jelent meg a vírus A és B variánsa.

Márpedig ez kizárja, hogy a fertőzés külső forrásból eredne. (Korábban voltak olyan feltételezések, hogy a kórokozó esetleg egy titkos biofegyverlaborból szabadulhatott ki.)

Az összeállítás szerint sikerült egészen pontosan beazonosítani a járvány keletkezésének helyét. Ez pedig

a Huanan piac dél-nyugati sarka,

ahol kis standokon élő állatokat, mosómedvéket, kutyákat, borzokat és vörös rókákat árulnak.

A cikk idézi Stephen Goldsteint, az amerikai Utah Egyetem humángenetikai tanszékének posztdoktori kutatóját, aki a tanulmány egyik szerzője volt. Ő azt állítja: "Meggyőzően kimutattuk, hogy a vuhani Huanan piacon az állateladások szerepet játszottak a betegség első, emberi eseteinek megjelenésében."

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×