eur:
394.26
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Newborn baby with cannula in the feet on a hospital bed
Nyitókép: CristiNistor/Getty Images

Csecsemőket is érinthet a hosszú Covid

Először készült olyan kutatás, amely csecsemők és totyogók bevonásával vizsgálta a hosszú Covid kialakulásának gyakoriságát – 44 ezer dán 14 év alatti gyermeket vontak be a kutatásba, közülük 11 ezer esett át a koronavíruson.

Bár a hosszú Covid tünetei közt akadnak olyanok, amelyeket a gyerekek anélkül is sokszor tapasztalnak, hogy koronavírusosak lettek volna előzőleg – ilyen a hasfájás, a hangulatváltozás, a fejfájás és a fáradékonyság –, a kutatásba bevont, a koronavíruson átesett gyerekek hajlamosabbak voltak ezek közül legalább egyet két vagy több hónapon át tapasztalni.

A dán eredmények azt is megmutatták, hogy a vírusfertőzésen átesett gyermekek közül minden harmadik legalább egy olyan tünetet tapasztalt hosszú távon, ami nem volt élete része a megbetegedést megelőzően – írja a CNN.

Ezek a tünetek jellemzők

A jellemző tünetek életkor szerint változtak:

  • három év alatt kiütések, hangulatváltozások és hasfájás voltak a jellemezőek
  • 4-11 év között memória- és koncentrációzavarokat figyeltek meg
  • 11-14 év közt a memória- és koncentrációzavarok mellett hangulatváltozás és fáradékonyság jelentkezett.

"Eredményeink összhangban vannak a hosszú Coviddal és a serdülőkkel kapcsolatos korábbi tanulmányokkal, amelyek azt mutatják, hogy bár kevés gyermeknél alakul ki az állapot, azt fel kell ismerni és komolyan kell venni" – mondta a tanulmány társszerzője, Selina Kikkenborg Berg, a koppenhágai Rigshospitalet kardiológus professzora.

Nem tudjuk pontosan, hány gyermeket érinthet

Az még nem tiszta, hogy hány gyereknél alakul ki hosszú Covid és milyen hosszan maradnak meg a tünetek, mivel még nem végeztek elegendő mennyiségű kutatást a témában. Egy 2021-es eredmény szerint akár

a víruson átesett gyerekek fele tapasztalhat tüneteket

legalább négy hónapon át a 6-16 éves korosztályban. Felnőttek körében a koronavírusos páciensek 30 százalékát érinti az állapot.

A hosszú Covid diagnózisának felállításához nem létezik sztenderdizált teszt, és a kutatók azt sem tudják megmondani, kinél alakulhat ki a fertőzöttek köréből.

Érdekes eredmény is született

A dán kutatás azt is megállapította, hogy a járvány hatást gyakorolt azokra a gyerekekre is, akik nem kapták el a vírust – esetükben pszichológiai és társas érintkezéssel kapcsolatos nehézségek merülnek fel.

"A tanulmány legmegdöbbentőbb eredménye a fertőzésen átesett, idősebb gyermekek magasabb életminősége és alacsonyabb szorongási pontszáma. Ez megerősítést nyújt, hogy bár a gyermekek ellenállók a Covid közvetlen hatásaival szemben,

a világjárvány közvetett hatásai, azaz az iskolabezárások, az ismételt karantén és terápiás lehetőségek szűkülése, valamint a szorongást keltő médiaüzenetek jelentősen befolyásolták őket.

Valószínű, hogy a társadalom alulbecsülte a világjárvány okozta zavarok hosszabb távú hatásai" – mondta Michael Absoud gyermekorvos.

Amy Edwards clevelandi gyermek fertőzőbetegség-szakértő szerint fontos, hogy ez a kutatás kimondja: igenis létezik hosszú Covid kisgyerekeknél is, az ő panaszaikat is komolyan kell venni – és nagyon fontos, hogy oltással próbálják meg a szülők kivédeni a betegség kialakulását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×