eur:
389.19
usd:
362.6
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay.com

Ankara: naponta akár három gabonaszállító hajó is elindulhat Ukrajnából

Az első gabona szállító hajó sikeresen kihajózott Odesszából, majd a nemzetközi ellenőrzés után megkapta az áthaladási engedélyt a Boszporuszon. Ezt a török védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztségviselője jelentette be.

A 26 ezer tonna kukoricát Libanonba szállító hajó, a Razoni, azt követően tudott kifutni a Fekete-tengerre, hogy Törökország és az ENSZ tető alá hozta a globális élelmiszerválság enyhítésére irányuló megállapodást a háborús felek, Oroszország és Ukrajna között.

Az Isztambul kikötője mellett lehorgonyzott Razonit egy órán keresztül vizsgálta az ukrán, orosz, török és ENSZ-tisztviselőkből álló hatósági delegáció. A mentőmellényt és fehér sisakot viselő, a hajó papírjait és a rakományt is ellenőrző delegációs tagok távozását a Razoni hajókürtje is megerősítette.

Ukrajnai adatok szerint a tavalyi aratásból több mint 20 millió tonna gabona vár elszállításra, amelyre égető szükség van az ázsiai, afrikai és közel-keleti piacon. Ha nem sikerül időben elszállítani az ukrán gabonát, az ENSZ szerint az elmúlt évtizedek legnagyobb globális éhezése következhet be.

A török illetékesek szerint ezután már akár naponta három gabona szállítóhajó is útnak indulhat Ukrajnából.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×