eur:
393.17
usd:
352.2
bux:
73119.59
2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella
A kalinyingrádi teherpályaudvar 2022. június 21-én. A litván vasúttársaság június 18-án leállította az Ukrajna elleni orosz háború miatt az Európai Unió által Oroszország ellen bevezetett szankciók érintette áruk tranzitforgalmát az anyaország és a Lengyelország és Litvánia közé ékelődő orosz exklávé között.
Nyitókép: MTI/AP

Kalinyingrád: Litvánia nem enged, sőt

Annak ellenére, hogy Oroszország pénteken figyelmeztette Litvániát és az Európai Uniót, hogy "kemény intézkedéseket" hozhat ellenük, ha "az elkövetkező napokban" nem indul újra egyes áruk tranzitja az exklávéból és az exklávéba.

Litvánia kiterjesztette a területén keresztül Oroszország balti exklávéja, Kalinyingrád felé irányuló kereskedelemre vonatkozó korlátozásokat, mivel Moszkva ellen újabb, korábban már bejelentett európai uniós szankciók léptek hatályba.

A hétfő reggeltől tiltott további áruk közé tartozik

  • a beton,
  • a fa,
  • az alkohol és
  • az alkoholalapú ipari vegyi anyagok

– közölte a litván vámhatóság szóvivője.

Oroszország pénteken figyelmeztette Litvániát és az Európai Uniót, hogy "kemény intézkedéseket" hozhat ellenük, ha "az elkövetkező napokban" nem indul újra egyes áruk tranzitja Kalinyingrádba és Kalinyingrádból.

A Kreml hétfőn azt közölte,

az orosz és a fehérorosz elnök "közös intézkedéseken" is munkálkodik,

hogy ellensúlyozza Litvánia "jogellenes" tilalmi rendelkezéseit. Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka telefonbeszélgetésük során "kiemelték a Litvánia által bevezetett jogellenes szankciók okozta helyzetet (...), és ezzel összefüggésben megvitatták a lehetséges közös intézkedéseket" - derült ki a Kreml közleményéből.

Kalinyingrád a NATO és az Európai Unió tagállamaival, Litvániával és Lengyelországgal határos, és a legtöbb áru tekintetében a Litvánián keresztül vezető vasútra és közútra támaszkodik. A tengerparti területre június 17-e óta szárazföldön Oroszországból jóval kevesebb áru érkezik az ukrajnai háború miatt Moszkva ellen bevezetett uniós szankciók következtében.

Elsősorban a humanitárius vagy alapvető fontosságú kategóriába tartozó áruk, például az élelmiszerek, mentesülnek a szankciók alól.

A kalinyingrádi régió hatóságai hétfőn az Oroszország és a balti államok közötti áruforgalom teljes betiltására szólítottak fel, kivéve a tranzitforgalmat.

Ezt a terület kormányzója, Anton Alihanov jelentette be Telegram-csatornáján. A régiós vezető úgy véli, hogy ez segíteni fogja a tengeri fuvarozókat, és munkát ad az uniós szankciók által súlyosan érintett kalinyingrádi kikötőknek.

A kormányzó hozzátette: hatóságaik kitartanak azon álláspontjuk mellett, hogy az új uniós korlátozások elvileg nem vonatkoznak a tranzitra. Számítanak az orosz külügyminisztérium erőfeszítéseire a kérdés megoldása érdekében.

  • A kalinyingrádi határtól eltekintve Litvániának nincs határa Oroszországgal.
  • Ugyanakkor 680 kilométeres határa van Fehéroroszországgal, amely a Kreml első számú szövetségese.

A Kalinyingrád elszigetelése körüli vita aggodalmakat kelt a nemzetközi közösségben az Oroszországgal szembeni súlyos konfrontáció lehetősége miatt, és próbára teszi Európa eltökéltségét is a szankciók érvényesítésében.

Uniós tisztviselők Németország támogatásával június végén kompromisszumos megoldást kerestek erre a helyzetre, de – a Reuters hírügynökség értesülése szerint – éppen Litvánia fogalmazott meg fenntartásokat azzal kapcsolatban, hogy engedményt tegyenek Moszkvának.

Címlapról ajánljuk

Gigantikus buzgár Békásmegyeren - figyelmeztet az FCSM

Nem szabad elvinni a homokzsákokat az ideiglenes gátakról, még akkor sem, ha már elvonult az ár - figyelmeztet a Fővárosi Csatornázási Művek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.23. hétfő, 18:00
Hankó Balázs
kultúráért és innovációért felelős miniszter
Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Csütörtökön még nagyot emelkedtek az európai részvénypiacok, történelmi csúcsra emelkedett a német tőzsde, pénteken viszont lefordulás jött, főként az autóipari részvények árfolyama esett nagyot, miután profitfigyelmeztetést adott ki a Mercedes-Benz. Az európai hangulatromlást az amerikai tőzsdék is lekövették, mérsékelt eséssel indult a pénteki kereskedés, nap végére azonban a csütörtöki záróérték közelébe értek a vezető amerikai részvényindexek..

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×