eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Áder János köztársasági elnökkel folytatott megbeszélés után a Sándor-palotában 2021. október 20-án. Ruszin-Szendi Romulusz elmondta, hogy a köztársasági elnök, aki a honvédség főparancsnoka is, jóváhagyta a Magyar Honvédség fejlesztési terveit.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ukrajnában járt a Magyar Honvédség főparancsnoka

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy látogatásáról a kijevi magyar nagykövetség adott hírt, amikor megosztotta a látogatásról beszámoló ukrán vezérkari oldal posztját.

A poszt szövege szerint egy kisebb küldöttség érkezett Ukrajnába Ruszin-Szendi Romulusz vezetésével. A magyar parancsnok találkozott Valerij Zsaluzsniyijjal, az ukrán hadsereg főparancsnokával is. Zsaluzsnyij azt mondta: a látogatás annak a jele, hogy Magyarország Ukrajnát támogatja az Oroszország elleni háborúban – írja az Index.

Nagyra értékelem a szakmai, baráti kapcsolatot, amelyet magyar kollégámmal ápolok, és elégedett vagyok az államaink közti katonai együttműködéssel – idézték az ukrán főparancsnokot a közleményben.

A magyar delegáció egy hosszabb körutat tett Ukrajnában. Az ország déli részén jártak Dnyipróban és Krivij Rihben, valamint – az oroszok által a napokban is bombázott – Mikolajivban. Északkeleten voltak a szintén bombázott Harkivban és Csernyihivben, Kijevben pedig megtekintették a háborúban zsákmányolt tárgyakból nyílt múzeumi tárlatot. Ezenkívül ellátogattak azokba a kijevi elővárosokba (Hosztomel, Irpiny, Borogyanka, Moscsun), ahol az oroszok háborús bűnöket követhettek el.

A Honvédelmi Minisztérium később közleményt adott ki, amely szerint Valerii Zaluzhnyi altábornagy, ukrán vezérkarfőnök meghívására látogatott Ukrajnába Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a Magyar Honvédség parancsnoka és delegációja. A látogatás során a két ország hadseregparancsnoka közötti egyeztetés fő témája többek között az orosz-ukrán háború folyamán kialakult helyzet volt, de szó esett a Magyarország és Ukrajna közötti katonai kapcsolatokról, és annak jövőjéről.

Ruszin-Szendi Romulusz a látogatás végén elismerését fejezte ki az ukrán katonák feladatellátása kapcsán, akik a jelentős áldozatok ellenére is bátran, hősies helytállással védik országukat és annak lakosait. A parancsnok kiemelte: reméli, hogy a háború rövid időn belül véget ér, és újra visszatérhet a béke Ukrajnába.

Az altábornagy tájékoztatást adott az orosz-ukrán háború kapcsán jelentkező, Magyar Honvédséget érintő feladatokról, továbbá a hazánkban zajló haderőfejlesztésről, az azzal kapcsolatos folyamatokról, illetve a Magyar Honvédséget érintő jelenlegi feladatokról, kihívásokról.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×