INFORÁDIÓ
2022. október 1. szombat
Malvin

joe biden

egyesült államok

abortusz

Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a varsói Király Vár előterében 2022. március 26-án. Biden előző nap érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Lengyelországba.

Újabb fordulat az amerikai abortuszügyben

Infostart / MTI

Joe Biden élesen bírálta az alkotmánybírósági döntést.

Joe Biden amerikai elnök rendeletet adott ki az abortuszt végeztetni akaró nőknek nyújtandó szövetségi segítségről, miután az amerikai legfelsőbb bíróság két héttel ezelőtt érvénytelenítette a Roe kontra Wade döntést, vagyis a bíróság szövetségi szinten hatályon kívül helyezte az abortuszjogot, lehetővé tette a tagállamok számára, hogy maguk döntsenek arról, betiltják-e az abortuszt.

Biden közölte, hogy ennyit tehetett, és tudja, hogy a rendeletnek csak korlátozott hatása lehet. A megoldás az lesz, ha a szavazópolgárok a kongresszusi választásokon biztosítják az abortuszhoz való jogot azáltal, hogy több olyan szenátort választanak meg, aki a választás pártján van a terhességmegszakítás tekintetében - mondta.

"Amit láttunk, az nem alkotmánybírósági döntés, hanem a nyers politikai erő érvényesítése volt" - jelentette ki az elnök sajtótájékoztatóján, amelyen sokat idézett a döntéssel egyet nem értő bírák érveléséből. "Nem hagyhatjuk, hogy a legfelsőbb bíróság a Republikánus Párt szélsőséges elemeinek irányítása alatt öntörvényűen elvegye szabadság- és önrendelkezési jogainkat" - tette hozzá.

A rendeletben az elnök utasította az egészségügyi minisztériumot, hogy tegye szélesebb körben elérhetővé azokat az abortusztablettákat, amelyeket jóváhagyott a szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA). Szakértők szerint azonban a tabletták még évekig csak vényre lesznek kaphatók. Azokban az államokban, amelyekben már korlátozták a hozzáférést ezekhez, az elnöki rendelet hatástalan lesz.

Biden ezenkívül arra utasította az igazságügyi minisztert és fehér házi tanácsadóit, hogy toborozzanak olyan ügyvédi csapatot, amely ingyen ad tanácsot abortuszt végeztetni akaró nőknek és az abortuszt végző orvosoknak.

Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018