eur:
393.1
usd:
367.26
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a varsói Király Vár előterében 2022. március 26-án. Biden előző nap érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Lengyelországba.
Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Újabb fordulat az amerikai abortuszügyben

Joe Biden élesen bírálta az alkotmánybírósági döntést.

Joe Biden amerikai elnök rendeletet adott ki az abortuszt végeztetni akaró nőknek nyújtandó szövetségi segítségről, miután az amerikai legfelsőbb bíróság két héttel ezelőtt érvénytelenítette a Roe kontra Wade döntést, vagyis a bíróság szövetségi szinten hatályon kívül helyezte az abortuszjogot, lehetővé tette a tagállamok számára, hogy maguk döntsenek arról, betiltják-e az abortuszt.

Biden közölte, hogy ennyit tehetett, és tudja, hogy a rendeletnek csak korlátozott hatása lehet. A megoldás az lesz, ha a szavazópolgárok a kongresszusi választásokon biztosítják az abortuszhoz való jogot azáltal, hogy több olyan szenátort választanak meg, aki a választás pártján van a terhességmegszakítás tekintetében - mondta.

"Amit láttunk, az nem alkotmánybírósági döntés, hanem a nyers politikai erő érvényesítése volt" - jelentette ki az elnök sajtótájékoztatóján, amelyen sokat idézett a döntéssel egyet nem értő bírák érveléséből. "Nem hagyhatjuk, hogy a legfelsőbb bíróság a Republikánus Párt szélsőséges elemeinek irányítása alatt öntörvényűen elvegye szabadság- és önrendelkezési jogainkat" - tette hozzá.

A rendeletben az elnök utasította az egészségügyi minisztériumot, hogy tegye szélesebb körben elérhetővé azokat az abortusztablettákat, amelyeket jóváhagyott a szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA). Szakértők szerint azonban a tabletták még évekig csak vényre lesznek kaphatók. Azokban az államokban, amelyekben már korlátozták a hozzáférést ezekhez, az elnöki rendelet hatástalan lesz.

Biden ezenkívül arra utasította az igazságügyi minisztert és fehér házi tanácsadóit, hogy toborozzanak olyan ügyvédi csapatot, amely ingyen ad tanácsot abortuszt végeztetni akaró nőknek és az abortuszt végző orvosoknak.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×