INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

ukrajna

háború

oroszország

donbasz

Orosz katonák a Donyeck megye déli részén fekvő Volnovahában 2022. március 26-án. Az orosz csapatok által blokád alá vont kisváros lakóépületeinek 85 százaléka megsemmisült a harcokban. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.

Az oroszok máris megkezdik Donbász újjáépítését

Infostart

Oroszországban álláshirdetések jelentek meg, amikben az orosz megszállás alatt lévő ukrajnai területek helyreállítására keresnek munkaerőt zsíros fizetésért. Tanároknak is kínálnak állást, valamit politikusoknak a közigazgatásban.

Az orosz hatóságok munkaerő-toborzó kampányt kezdtek, amelyben az Ukrajnától elfoglalt területek infrastruktúrájának helyreállítására keresnek embereket – írja nyilvános álláskereső portálok hirdetései és más új információk alapján a Moscow Times, amit a Napi.hu szemlézett.

A legtöbb hirdetés az orosz mély vidéken élőket célozza két-háromszoros fizetést ígérve az orosz régiókban megszokott keresetekhez képest. Az Avito online piactéren például kőműveseket, tetőfedőket, festőket és hegesztőket keresnek Donyeckbe.

Emellett teljes étkezési, lakhatási ellátást, fizetett szabadságot és karrierlehetőséget kínálnak, továbbá 23 ezer forintnak megfelelő összeget, ha ajánlanak maguk mellett egy megbízható barátot is munkaerőnek. Bár a hirdetéseket magánvállalatok adják fel, egyesek megemlítik, hogy

az orosz építésügyi minisztérium támogatja donbaszi projektjeiket.

Motiválásként az „Építsük újjá együtt Donbaszt!” szlogent ajánlják, de azért megjegyzik, hogy a patrióta misszióra jelentkező dolgozókat átvilágítja az orosz biztonsági szolgálat (FSZB). Miközben a munkásokat napokon belül eljuttatják feladatuk helyszínére, arról nem szólnak a hirdetések, hogy a fegyveres konfliktus tőszomszédságában lévő munkaterületen esetleg előforduló sebesülés vagy halálos sérülés esetére köthetnek-e biztosítást – jegyzi meg a portál.

A fentieken túl a bábállamok kormánybarát önkéntes szervezetei – sajtóértesülések szerint – értelmiségieket keresnek „humanitárius” munkára, amit a 2014 óta megszállt délkelet-ukrajnai területen, Donbasz egyharmadán kell végezniük. Ezeket az embereket nem nyilvánosan toborozták, hanem például a közösségi média zárt csoportjaiban a tanárképző felsőoktatási intézményekben.

Feladatuk vélhetően az iskolaév megindítása és más oktatási munka lesz a megszállt dél-ukrajnai, herszoni és zaporizzsjai területeken.

Bár a jelentkezők régiójában elérhető átlagfizetés kilencszeresét ajánlják az embereknek, lagymatag a jelentkezés az orosz– ukrán háború frontvonalának közelében lévő területre.

Más a helyzet a vezetői posztokkal. A Vedomosztyi című lap jelentése szerint orosz politikusok szívesen mennek erősíteni a bábállamok hivatali apparátusát. Ebben a hazafias lelkesedés mellett szerepe lehet a dupla fizetésnek és a hazatérés utáni hivatali előrelépési lehetőségnek.

Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018