eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Emmanuel Macron francia elnök leadja szavazatát Le Touquet-ban 2022. április 24-én, a francia elnökválasztás második fordulójában.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/REUTERS/Gonzalo Fuentes

A tét az, hogy lesz-e abszolút többsége Macron mozgalmának a francia nemzetgyűlésben

Vasárnap tartják Franciaországban a nemzetgyűlési választások második fordulóját. Az előrejelzések szerint megismétlődhet az első forduló eredménye, amelynek alapján a közelmúltban újabb öt évre elnökké választott Emmanuel Macron mozgalma csak szűk többséggel előzte meg a Jean-Luc Melenchon vezette baloldali tömörüléstt. A nagy kérdés az, hogy megőrzi-e abszolút többségét az elnök vezette centrista szövetség.

A múlt vasárnapi első fordulóban Emmanuel Macron államfő és centrista szövetségesei Ensemble! (Együtt!) elnevezésű koalíciója a szavazatok 25,75 százalékával végzett az élen, alig 21 442 vokssal előzve meg a Jean-Luc Mélenchon által vezetett, a szocialisták, a zöldek, a kommunisták és a radikális baloldaliak részvételével megalakult baloldali összefogást (NUPES), amely 25,66 százalékos támogatottságot szerzett

Az Infostartnak nyilatkozó szakértő, Soós Eszter Petronella szerint a friss becslések alapján a második forduló nagy kérdése és egyben tétje az, hogy az 577 fős nemzetgyűlésben a Macron-féle mozgalom rendelkezik-e majd az abszolút többséget jelentő 289 mandátummal.

A közvélemény-kutatók legfrissebb mandátumbecslései alapján nagyobb esélye van annak, hogy a Macron vezette erők számára nem lesz meg az abszolút többség – értékelte Soós Eszter Petronella.

De ha nyer is a Macron-mozgalom, a győzelem rendkívül szűk, 289 mandátum körüli lesz

– tette hozzá.

Utalt arra, hogy relatív többség esetén alkalmi szövetségesként a konzervatív Köztársaságiakra számíthat majd az elnök és az általa május közepén miniszterelnöknek kinevezett korábbi munkaügyi miniszter, Élisabeth Borne.

A szakértő szerint ez is magyarázza, hogy a vasárnapi második fordulót megelőző napokban az elnök kissé "rákapcsolt", és nemzetközi, mindenekelőtt Ukrajnával kapcsolatos szerepvállalásával kampányolt, ami a választók számára adott esetben pozitív üzenetet jelenthet.

Az első fordulóban az előző nemzetgyűlés összetételéhez képest 18,67 százalékos támogatottsággal a szuverenista jobboldali Marine Le Pen pártja tudta a leginkább növelni a képviselői számát, és 1986 után először ismét önálló frakciót alakíthat 20 és 40 közötti képviselővel. Marine Le Pen számára ugyanakkor nem a parlament a fő "játéktér", hanem mindenekelőtt az 2024-es európai parlamenti választás, majd a 2027-es elnökválasztás.

Azt sikerült elérnie, hogy dominálja a radikális jobboldali teret, amit jelez, hogy az Eric Zemmour vezette szélsőjobboldali Visszahódítás mozgalom nagyon súlyos vereséget szenvedett az elmúlt heti első fordulóban, és képviselői nem jutottak be a másodikba.

A legfőbb parlamenti ellenzék azonban nem Marine Le Pen mozgalma, hanem a Jean-Luc Mélenchon vezette, a különböző baloldali és szélsőbaloldali csoportokból álló baloldali összefogás lesz.

Soós Eszter Petronella szerint a francia politikában csak "nüansznyi különbség" várható akár abszolút, akár relatív többséget szerez Macron Ensemble! mozgalma. A francia kormányzatnak egyrészt nagyon erős alkotmányos eszközei vannak ahhoz, hogy a parlamentet kordában tartsa. Így az alkotmánynak az a cikkelye, amely lehetővé teszi a szavazás nélküli törvényelfogadást. Tény az is, hogy Emmanuel Macron rendelkezik a nemzetgyűlés feloszlatásának jogával.

Kiemelte továbbá, hogy vannak olyan rendkívül fontos területek, amelyek a francia köztársasági elnök hatáskörébe tartoznak. Ezek közé közé tartozik egyebek között a kül-, illetve az Európa-politika, továbbá a védelmi politika is. "Kifelé" ezek számítanak igazán – hangsúlyozta a szakértő.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×