eur:
393.76
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Ég a gázláng egy gáztűzhelyen Chisinauban 2022. január 27-én. Moldovában válságos a helyzet a földgáz árának emelkedése miatt, a parlament január 20-án szükségállapotot vezetett be az országban. Amíg novemberben ezer köbméter földgáz beszerzési ára 450 dollár volt, januárban már 647 dollár. A moldovai gázipari vállalat, a Moldovagaz január 21-én azt javasolta az országos energiaszabályozási ügynökségnek (ANRE), hogy több mint 40 százalékkal emeljék a fogyasztók gázdíját.
Nyitókép: MTI/EPA/Dumitru Doru

Tovább vág az egyik fontos európai gázvezeték forgalmán Oroszország

Az indok ugyanaz, mint az előző napon.

Politikai indíttatású volt az orosz földgázszállítások legutóbbi csökkentése - jelentette ki szerdai sajtókonferenciáján Berlinben Robert Habeck (Zöldek) német szövetségi gazdasági miniszter.

Habeck annak a véleményének adott hangot, hogy "ami történt, az politikai döntés volt, nem pedig technikailag indokolt döntés".

A Gazprom kedden jelentette be, hogy 40 százalékkal csökkenti az Északi Áramlat-1 balti-tengeri gázvezetéken átmenő gázmennyiséget.

A cég szerdán újabb bejelentést tett, miszerint csütörtök reggeltől naponta legfeljebb 67 millió köbméter földgázt pumpál az Északi Áramlat-1 gázvezetékbe. A csökkentést most is, mint az előző nap, a Siemens karbantartási munkálatainak elmaradásával indokolta, ami miatt most egy gázkompressziós üzemet kellett leállítania. Az orosz vállalat kedden napi legfeljebb 100 millió köbméterre csökkentette a gázszállítási kapacitást a korábbi 167 millióról.

Habeck még a Gazprom újabb bejelentése előtt tett nyilatkozatában a lépést a Bulgária, Lengyelország és Dánia földgáz-szállításainak korábbi leállításához, valamint a Gazprom Germania szankcionálásához hasonlította. A Zöld politikus lépésről lépésre történő megszorításról beszélt. Elmondta, hogy a Siemens karbantartási munkálatai csak ősszel lennének esedékesek. A Gazprom ugyanis egy gázkompresszor-egység javításának késedelmére hivatkozott a gázszállítás csökkentésekor.

Az ügy előzménye, hogy a Gazprom kedden 40 százalékkal csökkentette az Északi Áramlat-1 balti-tengeri gázvezetéken keresztül Németországba irányuló gázszállítás maximális mennyiségét a Siemens által végzett karbantartási munkálatok késedelmére hivatkozva.

A Gazprom indoklása szerint egy gázkompresszor-egység nem érkezett vissza határidőre a javításból. Emiatt mostantól legfeljebb 100 millió köbméter gázt lehet átpumpálni a vezetéken naponta, ami a korábban tervezett napi 167 millió köbméter gázmennyiség mintegy 60 százaléka.

A Siemens Energy később hírügynökségi kérdésre közölte, hogy az Oroszország ellen elrendelt szankciók miatt nem tudta visszaadni az Északi Áramlat-1 gázvezeték üzemeltetőjének a Kanadában jelenleg felújítás alatt álló gázturbinát. "A Kanada által bevezetett szankciók miatt a Siemens Energy jelenleg nem tudja leszállítani a felújított gázturbinákat a megrendelőnek" - közölte a vállalat. Hozzátették, hogy erről tájékoztatták a kanadai és a német kormányt, és dolgoznak egy életképes megoldáson.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×