eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Oil Or Gas Transportation With Blue Gas Or Pipe Line Valves On Soil And Sunrise Background
Nyitókép: onurdongel/Getty Images

A Gazprom csökkentette olaszországi gázszállításait is

Németországba kevesebb mint a korábbi mennyiség felét küldik már csak.

Az orosz Gazprom szerdán az előző napihoz képest mintegy 15 százalékkal csökkentette az Olaszországba irányuló gázexportját is - közölte az Eni olasz energetikai vállalat, hozzátéve, hogy nem kaptak magyarázatot a csökkentésre.

A lépésre azzal egy időben kerül sor, hogy az orosz gázipari konszern visszafogja az Északi Áramlat-1 tenger alatti gázvezetéken keresztül Németországba irányuló gázszállításait is arra hivatkozva, hogy a nyugati szankciók miatt nem történtek meg időben a hálózaton elvégzendő karbantartási munkálatok.

"Az Eni megerősíti, hogy a Gazprom a mai napra a gázszállítások mintegy 15 százalékos csökkentését jelentette be" - mondta egy szóvivő. Az Eni folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet - tette hozzá.

  • Olaszország tavaly földgázimportjának 40 százalékát, azaz mintegy 29 milliárd köbmétert fedezte orosz forrásból.
  • Európai partnereihez hasonlóan Róma is orosz energiafüggőségének a csökkentésére törekszik az ukrajnai háború miatt.

Szerdán Roberto Cingolani, Olaszország ökológiai átmenetért felelős minisztere megpróbálta csillapítani a Gazprom lépése által kiváltott aggodalmakat, mondván, hogy a gázmennyiség csökkenése nem okozott kritikus problémákat. "Az Oroszországból érkező gázáramlásokat az ágazati szereplőkkel együttműködve folyamatosan nyomon követjük" - mondta Cingolani.

Az ország legnagyobb gázelosztója, az Italgas vezérigazgatója szintén nyugalomra intett. "Számoljunk, mielőtt bepánikolnánk" - mondta Paolo Gallo, hozzátéve, hogy Olaszországban viszonylag magas, 52 százalék feletti a gáztározók töltöttsége.

Szerdán egyébként Izrael és Egyiptom keretmegállapodást írt alá az Európai Unióval a gázszállítások növeléséről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×