INFORÁDIÓ
2022. augusztus 20. szombat
István

nigéria

konfliktus

terror

hölvényi györgy

valdis dombrovskis

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottságnak az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnöke az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának, az Ecofinnek a kétnapos nem hivatalos ülésére érkezik a szlovéniai Brdo pri Kranjuban 2021. szeptember 10-én.

EU: nem vallási gyökerű a nigériai konfliktus

Infostart / MTI

"Európai politikusokként felelősséget kell vállalnunk a szenvedőkért."

Nigériában már több éve egyre romlik a biztonsági helyzet, az erőszak azonban nem a vallási ellentétekben gyökerezik, hanem abban, hogy az ott élők a szűkös erőforrások miatt rivalizálnak - jelentette ki Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke az Európai Parlament plenáris ülésén szerda este.

A nigériai Owo városának keresztény templomában történt múlt vasárnapi mészárlásról folytatott plenáris vitában a biztos elmondta: Nigéria rendelkezik a legnagyobb gazdasággal Afrikában, a legsűrűbben lakott ország a kontinensen, ahol fele-fele arányban muzulmán és keresztény a lakosság.

"Ebben az országban jelen van az afrikai kontinenst érintő minden kihívás" - tette hozzá.

Mint mondta, a vérfürdő az ország déli részén történt, a szélsőséges iszlamisták főként a ország északi felében követnek el támadásokat. A nigériai erőszak az ott élő muzulmán közösségekre is kiterjed, mivel sok az etnikai ellentét, és a mélyszegénység tovább súlyosbítja a helyzetet.

"Elítéljük a támadást és az erőszak minden formáját, függetlenül attól, hogy milyen vallási közösségek ellen követik el a bűncselekményeket" - húzta alá a biztos. Emlékeztetett, hogy fejlesztési ügyekben az EU többszörös segítséget nyújt Nigériának, folyamatos politikai és emberi jogi párbeszédet folytat az ottani vezetéssel, és humanitárius segítséget is biztosít a régiónak.

Magyar vélemény

Hölvényi György, a KDNP uniós parlamenti képviselője felszólalásában hangsúlyozta, "ki kell jelentenünk: a pünkösdi ünnepi szentmisén elkövetett támadás a keresztény hívők ellen irányult". A tömeges gyilkosság nem magyarázható a földművelő népesség és a nomád állattartók közötti konfliktussal - tette hozzá.

Azt mondta, az egyházi intézmények elsők voltak most is a segítésben, a támadás után a szomszédos szövetségi államban lévő Onithsa érsekség kórháza ötven ágyat ajánlott fel a súlyos sérültek ellátására. Felhívta a figyelmet, hogy az egyébként nyersolajban gazdag Nigériában az ukrajnai háború következtében duplájára emelkedett a gázolaj ára, a kialakuló energiaellátási válság miatt a kórházi eszközök működtetése óriási kihívássá vált.

Hölvényi rámutatott, hogy a nigériai kormány ígéretei ellenére a szélsőséges terrort nem sikerült megfékezni, a biztonsági helyzet egyre romlik, ami aláássa a fejlesztéspolitikában elért uniós eredményeket is.

"Európai politikusokként felelősséget kell vállalnunk a szenvedőkért. Fel kell hagyni a közömbösség által szült passzív diszkriminációval. Képviselőcsoportjainkban dolgoznunk kell azért, hogy az EP képes legyen fellépni a nyílt keresztényüldözéssel szemben" - hangsúlyozta a kereszténydemokrata képviselő.

Nyitókép: MTI/EPA/Igor Kupljenik
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018