eur:
393.18
usd:
367.57
bux:
0
2024. április 24. szerda György
A hatóságok tiltása ellenére a pekingi Tienanmen téri mészárlás áldozatairól emlékeznek meg Hongkongban 2020. június 4-én, a demokratikus változásokat követelő kínai diákmozgalom vérbe fojtásának 31. évfordulóján. A Kínai Néphadsereg 1989. június 4-én megtámadta a pekingi Tienanmen téren hat héten át tüntető több tízezer diákot, és kíméletlen, sok halottat követelő beavatkozással véget vetett  tüntetéssorozatnak.
Nyitókép: Jerome Favre

Ismét megtiltották a megemlékezést Kínában Tienanmen évfordulóján

Ismét megtiltottak minden nyilvános megemlékezést Kínában az 1989-es, Tienanmen téri demokráciapárti tüntetések június 4-ei eltiprásáról, és ezt fokozott biztonsági intézkedésekkel be is tartatják - jelentették hírügynökségek szombaton, az évfordulón.

Hongkongban legutóbb 2019-ben lehetett nyilvánosan megemlékezni a diákok vezette lázadás letöréséről, a hongkongi nemzetbiztonsági törvény 2020-as bevezetése óta ott sem. A Peking fennhatósága alól kibújó Tajvan és a vele szövetséges Washington azonban azt ígérte, hogy soha nem fogják elfelejteni a 33 évvel ezelőtti napot.

Peking mindig minden tőle telhetőt megtett azért, hogy kitörölje Tienanment a kollektív emlékezetből. A kínai történelemkönyvek nem is említik. A hatóságok a közösségi médiából szisztematikusan törölnek minden ezzel kapcsolatos bejegyzést - írta az AFP hírügynökség.

Szombatra a hatóságok arcfelismerő kamerákat szereltek fel Pekingben a központi térre vezető utakon. Az utcákra kivezényelt rendőrök aprólékosan ellenőrzik a járókelőket.

A hongkongi rendőrség közölte, hogy az engedély nélküli nyilvános gyűléseken való részvétel akár öt év börtönt vonhat maga után. A pár éve még szabadságot élvező, egykori brit gyarmaton mindig a Victoria-parkban tartottak gyertyafényes megemlékezést több tízezer ember részvételével, így a hongkongi rendőrség a parkra különösen figyel most, egy részét le is zárta - írta a Reuters.

1989 áprilisában tüntetők foglalták el a pekingi Tienanmen teret, és demokratikus változásokat követeltek. A kínai kommunista vezetés utasítására a hadsereg június 4-én elkezdte a tér kiürítését. A brutális művelet halálos áldozatainak száma máig ismeretlen. A becslések néhány száz és háromezer közé teszik a meggyilkolt emberek számát, de az akkor Pekingben állomásozó brit nagykövet 2017-ben előkerült titkos távirata szerint tízezer halottja volt a vérengzésnek.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×