eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Tank tetején ülő ukrán katonák Dicsőség Ukrajnának és Halál az ellenségre feliratú ukrán zászlót lobogtatnak a kelet-ukrajnai Harkiv megyében 2022. május 17-én.
Nyitókép: MTI/AP/Bernat Armangue

Az ukrajnai háború száz napja - hírek pénteken is

Szót kér a kijevi first lady, a NATO-főtitkár már lát fényt az alagút végén, migrációs válság is a láthatáron.

2022.06.03. 18:06

Kiderült, meddig tartaná fenn a háborús veszélyhelyzetet a kormány

A parlamentnek benyújtott törvényjavaslatban november 1-ig kérik.

2022.06.03. 18:06

Prága megtelt, bezárnak a központok az ukrán menekültek előtt

Nyílt ellenállásba keveredett Prága a cseh kormánnyal. A főváros ugyanis úgy döntött, bezárja az Ukrajnából érkező menekültek számára eddig fenntartott regisztrációs központokat.

2022.06.03. 18:05

A NATO-val és az EU-val is csatázik Erdogan

Hetek óta tart tart a török elnök háborúja a NATO-val Finnország és Svédország tervezett csatlakozása miatt. Recep Tayyip Erdogannak most az Európai Unióval is meggyűlt a baja Görögországgal támadt újabb viszálya miatt. Általános vélekedés szerint szándékosan önt olajat a tűzre, valójában a konfliktusok szításával már a jövő évi elnökválasztásra készül.

2022.06.03. 18:05

Az uniós embargó ellehetetleníti a Mol-csoporthoz tartozó Slovnaft exportját

Az orosz kőolajra vonatkozó európai uniós embargó jövőre ellehetetleníti a pozsonyi Slovnaft olajfinomító exportját, ami a gyártás műszaki minimum alá csökkenéséhez vezet, és a szlovákiai ellátás biztonságát is veszélybe sodorja - közölte az olajipari vállalat sajtóosztálya.

2022.06.03. 17:52

Kreml: a "különleges hadművelet" addig tart, amíg az összes célját el nem éri

Száz napja folyik a Moszkva által "különleges hadműveletnek" nevezett háború Ukrajnában.

2022.06.03. 14:57

Közös cseh és lengyel lépések

Ukrajna győzelme az orosz-ukrán konfliktus egyetlen elfogadható megoldása Csehország és Lengyelország közös álláspontja szerint - jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel tartott sajtótájékoztatójukon Prágában a két ország kormányának együttes ülése után.

Az ukrajnai események - fejtette ki Fiala - hatalmas kihívást jelentenek Csehország és Lengyelország számára is. "A tárgyalásokon megmutatkozott, hogy a két ország álláspontja sok tekintetben megegyezik, és eredményt is tudnak elérni, ha az Európai Unióban közösen igyekeznek érvényesíteni nézeteiket" - szögezte le a cseh kormányfő.

Mateusz Morawiecki szerint Varsó és Prága együttműködése a közös értékek vállalásán alapszik. "Közép-Európa akkor erős, ha közösen tud fellépni, egységes politikájában, például az orosz agresszió megítélésében" - fogalmazott a lengyel politikus.

Kifejtette: a lengyelek és a csehek közös lépéseket tesznek annak érdekében, hogy az Európai Unió nyújtson nagyobb anyagi segítséget a jelenlegi ukrajnai menekülthullám által érintett országoknak, amelyek közé Lengyelország és Csehország is tartozik. (MTI)

2022.06.03. 14:46

Századik napjához ért az Ukrajna elleni orosz „villámháború”

A szakértők szerint még évekig elhúzódhat.

2022.06.03. 14:27

Az olaj- után gázembargó is jöhet - kormányálláspont

Latorcai Csaba úgy fogalmazott, hogy az olajembargó is atombomba lett volna a magyar gazdaságra, de a gázembargó egyenesen hidrogénbomba lenne.

2022.06.03. 13:57

Brit összefoglaló: északon orosz kudarc, keleten orosz sikerek

Ukrajna északi részén "költséges kudarcba" fulladt az éppen száz napja indított orosz invázió, a délkeleti országrészben ugyanakkor taktikai szinten sikereket ér el az orosz haderő - áll a brit katonai hírszerzés pénteken ismertetett új helyzetértékelésében.

A londoni védelmi minisztérium által közzétett elemzés szerint számos orosz egység harckészültsége "korlátozott", így az orosz hadsereg műveleti mélysége túlságosan sekéllyé vált, és nem elégséges a tüzérségi és a légi támogatás sem.

A brit katonai hírszerzés szerint az orosz hadjárat az orosz katonák várható ukrajnai fogadtatásáról kialakított, "eltúlzott mértékben derűlátó" feltételezésre alapult. Az orosz hadsereg azonban mára a "felmorzsolás stratégiájára" állt át, és így lassú, költséges területnyereségeket ér el a Donyec-medencében.

A brit hírszerzési helyzetértékelés szerint Oroszország nem érte el a háború kezdetén kitűzött célokat Kijevben és más ukrajnai kormányzati központokban. A kezdeti haditerv végrehajtásának kudarca után - amely a tervezéshez felhasznált téves feltételezésekből és a tervek gyenge hadszíntéri kivitelezéséből eredt - az orosz hadsereg a műveleti tervezést úgy alakította át, hogy a hangsúly a Donyec-medence térségére kerüljön. Ebben a régióban az orosz alakulatok most már hadszíntéri sikereket érnek el, és jelenleg náluk van a kezdeményezés az ukrán ellenállással szemben - fogalmaz a brit katonai hírszerzés helyzetértékelése.

London értesülése szerint Oroszország Luhanszk megye több mint 90 százalékát ellenőrzi, és a következő két hétben valószínűleg teljes ellenőrzést szerez e terület felett. Oroszország azonban e hadszíntéri sikereket jelentős erőforrások felhasználása árán érte el, a hadjárat egyetlen térségére összpontosítva emberállományt és tűzerőt - áll a brit katonai hírszerzés pénteki elemzésében.

A hírszerzés értesülései szerint Moszkva más ukrajnai frontokon nem tudott jelentősebb katonai mozdulatokat, manővereket végrehajtani, és e térségek mindegyikében védekezésbe ment át. Az eredeti tervekkel összevetve Oroszország egyetlen stratégiai léptékű célját sem teljesítette, és bármiféle siker eléréséhez hatalmas létszámú emberállományt és óriási mennyiségű hadfelszerelést kellene bevetnie, ez viszont valószínűleg hosszú időbe telne. (MTI)

2022.06.03. 13:48

Gabonaút Fehéroroszország felé?

Minszk kész megvitatni az ukrán gabona Fehéroroszországon keresztül történő szállítását, bizonyos "kompromisszumokkal" - jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, akinek szavait a Belarus Today című helyi lap idézte.

Ukrajna, a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, nem tudja használni fekete-tengeri kikötőit a szállításokhoz, amióta Oroszország február 24-én több ezer katonával megtámadta az országot. Az Ukrajnából Fehéroroszországon keresztül történő export volt az egyik lehetőség az ENSZ által megszervezett széleskörű tárgyalásokon, amelyek célja a globális gabonakínálat fellendítése volt a súlyos élelmiszerválság fenyegetése miatt. A másik lehetőség az volna, ha feloldanák Ukrajna fekete-tengeri kikötőinek zárlatát.

A politikus azt mondta: most mindenki az élelmiszer-utánpótlás módját keresi, amire megoldás lehet a Fehéroroszországon keresztül történő szállítás, de ehhez bizonyos kompromisszumokat kell kötni. Azt nem árulta el, hogy milyen kompromisszumokra gondolt. (MTI)

2022.06.03. 13:38

Metallica-dollárok

Honlapján jelentette be a világ egyik legismertebb zenekara, hogy rajongóik adakozásának köszönhetően összejött egymillió dollár a World Central Kitchen (WCK) által indított #ChefsForUkraine kezdeményezés számára. (444.hu)

2022.06.03. 13:28

Az idegenrendészet is szót kér

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán háború kitörése óta - 2022. június 3. 6.00 órai adatok alapján - eddig 24 231 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált. A kérelmek elbírálása folyamatos, határidőn belül történik, eddig 16 188 fő esetében született elismerő döntés. A menedékeskénti elismerés iránti kérelmek benyújtására a Főigazgatóság ügyfélszolgálatain, illetve a kormányablakokban van lehetőség ügyfélfogadási időben. Az ügyintézés gyorsítása érdekében javasoljuk a "Menedekes" applikáció vagy az Enter Hungary felület használatát előzetes adatfeltöltés céljából. Így a személyes megjelenést követően, már csak az adatok ellenőrzése, a fénykép és ujjnyomat rögzítése szükséges. (MTI)

2022.06.03. 13:17

Marad a német támogatás

A német parlament biztosította Ukrajnát, hogy tőle telhetően továbbra is folytatja az ország humanitárius, katonai, pénzügyi és diplomáciai támogatását - mondta Bärbel Bas, a szövetségi parlament alsóházának (Bundestag) elnöke Ruszlan Sztefancsuk ukrán házelnöknek Berlinben.

Bas hangsúlyozta, hogy Sztefancsuk első külföldi útja az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta Németországba vezetett. A politikus megjegyezte: a szuverén Ukrajna a szabad és demokratikus Európa része. Hozzátette: az országnak jogában áll szabadon és békében megválasztania a saját útját.

A védelmi bizottság elnöke, Marie-Agnes Strack-Zimmermann a Bundestag azt kérte a NATO-tól, hogy közös akció keretében biztosítson lőszert Ukrajnának. Strack-Zimmermann jelezte: az ukránok kifogytak a régi szovjet lőszerekből, ezért szükség van a NATO azonnali segítségére. Hozzátette: Németországnak tömegével kellene éjjellátó berendezéseket szállítania az országba.

A politikus szerint komoly előnyt jelenthetne, ha az ukrán erők képesek lennének az éjszakai harcra, mert az orosz hadseregben csak a különleges erők és az ejtőernyős alakulatok rendelkeznek az ehhez szükséges eszközökkel. Eközben Sztefancsuk elmondta: elképzelhetőnek tartja, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felkeresi Németországot, ha kedvezően alakulnak a harctéri események, és közel a győzelem.

A házelnök egyúttal meghívta Olaf Scholz német kancellárt, hogy mondjon beszédet az ukrán parlamentben. Scholzot Zelenszkij is invitálta Kijevbe, de a kancellár egy májusi interjúban leszögezte: csak akkor utazik az ukrán fővárosba, ha konkrét témákról kell egyeztetni. Annalena Baerbock német külügyminiszter, Svenja Schulze fejlesztési miniszter, valamint Bärbel Bas is járt az elmúlt időszakban Kijevben. Scholz legutóbb februárban, még a háború kezdete előtt kereste fel az ukrán fővárost. (MTI)

2022.06.03. 13:16

Nem lesz győztese a háborúnak - véli az ENSZ

Nem lesz győztese az ukrajnai háborúnak Amin Avad, az ENSZ ukrajnai koordinátora szerint.

"Békére van szükség. A háborút be kell fejezni" - írta Amin Avad közleményében az Ukrajna elleni támadás századik napján pénteken, kiemelve, hogy ennek a háborúnak "most sincs és a jövőben sem lesz győztese".

Az ENSZ-koordinátor aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az orosz invázió súlyos terheket ró a civil lakosságra Ukrajnában: kicsit több mint három hónap alatt csaknem 14 millió ember kényszerült elhagyni otthonát, többségükben nők és gyerekek. Avad szerint a jelenség példa nélküli a történelemben.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a GLOBSEC 2022 pozsonyi biztonságpolitikai fórum résztvevőinek videokapcsolaton bejelentkezve arról beszélt, hogy az orosz erők előrenyomulás helyett a déli megszállt területeken több rétegű védelmi vonalakat alakítanak ki, s ezért úgy véli, hogy megpróbálják "elhúzódó fázisba" léptetni a konfliktust.

A politikus arról is beszélt, hogy szerinte a NATO-nak de jure tagság helyett de facto tagságot kellene adnia Ukrajnának. Reznyikov szerint a szövetség következő 10 éves stratégiájának Ukrajna is része lesz, mert az ország része "Európa, a NATO-tagországok és az EU keleti szárnyának", és szerinte ez a megoldás mindenki számára előnyös lenne. (MTI)

2022.06.03. 11:36

Megszavazta a 6. szankciós csomagot az Európai Unió Tanácsa

A csövön érkező olajon kívül tilos máshogy importálni, kiterjesztik a fizetési rendszer korlátozását és orosz állami médiumok műsorszórását tiltja be Brüsszel.

2022.06.03. 11:19

A hadszíntér: Szeverodoneck

A péntek reggeli ukrán hadijelentés szerint az ukrán hadsereg tartani tudta állásait az éjszaka folyamán a stratégiai fontosságú kelet-ukrajnai Szeverodoneck városban. Továbbra is harcok folynak a belvárosban, az orosz erők folyamatosan ágyúzzák az ukrán állásokat Szeverodoneck mellett Borivszke és Usztinivka külvárosait, illetve Liszicsanszk városban.

Az ukrán vezérkar tájékoztatása szerint az orosz hadsereg légicsapást mért Mirna Dolina falura is, és próbálta bevenni a közeli Metolkin és Bilohorivka településeket. Szlovjanszk térségében az ukrán jelentés szerint az orosz erők csak lassan haladnak előre, a város bevételét célzó offenzívákat észak felől sikerült visszaverni. A harcokban az orosz fél súlyos veszteségeket szenvedett - állt az ukrán tájékoztatásban, amelyet független források nem erősítettek meg.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója Twitter-üzenetben azt írta: Ukrajna nem akar oroszországi létesítményeket támadni az Egyesült Államoktól kapott rakétákkal.

"Ukrajna védelmi háborút vív, és nem tervezi oroszországi létesítmények támadását" - közölte Podoljak, hozzátéve, hogy Ukrajna partnerei tudják, hogy fegyvereiket hol vetik be. Ukrajna berlini nagykövete arra szólította fel a német kormányt, hogy gyorsítsa fel az ígért német nehézfegyverek szállítását Ukrajnába. (MTI)

2022.06.03. 11:00

Ukrán menekültek ezrei hagyták ott hirtelen Bulgáriát

Az emberek buszokkal keltek át Romániába, majd onnan Nyugat-Európa országaiba, illetve hazájukba, Ukrajnába folytatták útjukat.

2022.06.03. 10:07

Rendőrségi számok

Az ukrán-magyar határszakaszon 5453 ember lépett be csütörtökön Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4028-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A beléptetettek közül a rendőrség 236 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írta a rendőrség. Az ukrajnai háború elől csütörtökön 100 ember, köztük 32 gyermek érkezett Budapestre vonattal - tették hozzá.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte pénteken a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is. Folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - áll a közleményben. (MTI)

2022.06.03. 10:01

Egységbe tömörültek a bankok az extraprofitadó ellen

Az újabb extra adóterhek kivetését a magyar bankszektor ellenzi

2022.06.03. 10:00

A háború 100 napja: megszólalt a bujkáló ukrán first lady

Az ABC News Good Morning America címet viselő műsorának adott interjút a két gyermekével rejtőzködő Olena Zelenszka.

2022.06.03. 09:01

A Csendes-óceánon cirkál az orosz flotta

A védelmi tárca szerint a tengeralattjárók felkutatását, a légvédelem megszervezését, valamint a felszíni és légi célok elleni fellépést gyakorolják.

2022.06.03. 09:00

Tálas Péter: A kölcsönfegyver ritka egy háborúban

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Intézetének igazgatója szerint a nyugati fegyverek vélhetően végleg Ukrajnában maradnak.

2022.06.03. 08:40

Jens Stoltenberg: Ez már egy kimerítő háború, de tárgyalással fog véget érni

A NATO-főtitkár szót ejtett a svéd és a finn NATO-csatlakozással kapcsolatos török aggályokról is.

2022.06.03. 08:30

Európai migrációs válság és tüntetések miatt figyelmeztetett az ukrán elnök

Ukrajna szerint a Moldovához tartozó, de orosz ellenőrzés alatt lévő szakadár Dnyeszter Menti Köztársaságig előre akarnak nyomulni az orosz erők.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×