eur:
394.89
usd:
364.03
bux:
65575.79
2024. március 19. kedd Bánk, József
Mette Frederiksen dán miniszterelnök és férje, Bo Tengberg voksol az ország védelmi politikájáról tartott népszavazáson Vaerloesében 2022. június 1-jén. A skandináv EU-tagállamban arról döntenek, hogy Dánia csatlakozzon-e az Európai Unió közös védelmi és biztonságpolitikai megállapodásához.
Nyitókép: MTI/EPA/Ritzau/Liselotte Sabroe

Dánia üzent a NATO-nak és Vlagyimir Putyinnak is

A népszavazáson döntöttek arról, hogy az ország csatlakozzon az EU közös védelmi politikájához.

Megszavazta a dán lakosság, hogy Koppenhága csatlakozzon az Európai Unió védelmi politikájához - jelentette be Mette Frederiksen miniszterelnök.

A témáról tartott voksoláson a résztvevők kétharmada igennel szavazott.

Frederiksen az eredményt ismertetve kijelentette, hogy a jelentős mértékű támogatással üzenetet küldtek nemcsak az EU-nak, hanem a NATO-nak és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is. "Megmutattuk, hogy miközben Putyin lerohan egy szabad országot, és Európa stabilitását fenyegeti, mi, többiek, még jobban összefogunk" - fogalmazott. Európa más lett az Ukrajna elleni orosz háború kezdete, február 24. után, mint előtte volt - tette hozzá a dán kormányfő az eredményt indokolva.

A NATO-tag Dánia - amely több más területen sem csatlakozott az uniós együttműködéshez - az egyetlen EU-tagország volt, amely nem vett részt az EU közös védelmi politikájában.

Üdvözölte a döntést Soren Pape ellenzéki vezető is.

Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke történelmiként méltatta a szavazás eredményét. Meggyőződésüket fejezték ki, hogy a döntés mind Dánia, mind az EU számára kedvező hatásokkal jár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×