eur:
391.09
usd:
366.62
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a koronavírus-járvány leküzdésének hosszabb távú stratégiájáról tartott brüsszeli sajtóértekezleten 2020. április 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/John Thys

Kiszivárogtatás - Vasárnap döntés születhet az olajembargóról

Magyarország nyerhet, de Szlovákia és Csehország is.

A Portfolio.hu cikke szerint a hétfőn kezdődő uniós csúcs előtti napon összejöhet az olajembargós alku, amely felmentést adna Magyarországnak a vezetéken érkező olajbeszerzési tilalma alól, azonban Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtöki kormányinfós bejelentésének megfelelően garanciákat is kér az ország az ellátásbiztonságra.

Az alku lehetőségét Charles Michel, az Európai Tanács elnöke vetette fel; vele Orbán Viktor a napokban tárgyalt. A Politico épp Charles Michel környezetéből tudja úgy, hogy Magyarország egérutat kap a vezetékes olaj ügyében, és ezt több tagállam is támogatja. Az engedmény a szlovákoknak és a cseheknek is szólna.

A feladat viszont marad: meg kell kezdeni az infrastruktúra átalakítását, le kell válni rövid időn belül az orosz energiahordozókról.

Van még egy sürgető tényező: Olena Zerkal, az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója, volt ukrán külügyminiszter-helyettes ugyanis szerda este a kijevi biztonsági fórumon azt vázolta, "bármikor történhet valami" a Barátság kőolajvezetékkel.

Erre reagálva pénteken Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, hogy

ha valami történne a Barátság kőolajvezetékkel, annak nagyon súlyos következményei lennének, nemcsak a magyarországi, hanem az egész régió olajellátására, és Ukrajnára is.

annak kapcsán, hogy az ukrán energetikai miniszter tanácsadója megfenyegette Magyarországot, hogy bármikor történhet valami a Barátság kőolajvezetékkel. Hozzátette, az ukrán fenyegetés eléggé visszás, hiszen Ukrajna tranzitbevételektől és jelentős energiahordozóktól esne el.

Elmondása szerint Magyarország sok segítséget nyújt Ukrajnának, ezekkel a nyilatkozatokkal nem segítik, hogy a magyar támogató kedve megmaradjon, növekedjen. Az ukrán politikusok véleménye szerint ezekkel a fenyegetésekkel próbálják rávenni az Európai Uniót, köztük Magyarországot, hogy vezessenek be energiaembargót Oroszországgal szemben.

Frissítés: Megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak tartja a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára, Menczer Tamás az ukrán energetikai miniszter tanácsadójának az olajvezetékre tett minapi kijelentését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×