eur:
389.41
usd:
364.53
bux:
68298.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A police officer outside 10 Downing Street, in Westminster, London. Prime Minister Boris Johnson and Chancellor Rishi Sunak have been told they will be fined as part of a police probe into allegations of lockdown parties held at Downing Street. Issue date: Tuesday April 12, 2022. (Photo by Yui Mok/PA Images via Getty Images)
Nyitókép: Yui Mok/PA Images via Getty Images)

Partygate: a részegek a hátsó ajtón távoztak, bort öntöttek a falra a hivatalos jelentés szerint

"A legtöbb összejövetelnek meg sem lett volna szabad történnie azok közül, amelyeket vizsgáltam" - írta jelentésében Sue Gray. Boris Johnson teljeskörű felelősséget vállal a történtekért a parlamenti képviselők előtt mondott beszéde szerint.

A vizsgált eseményeken a kormányzat vezetői is részt vettek, néhány alacsonyabb beosztású, fiatalabb tisztviselő az ő jelenlétük által engedélyezettnek hihette ezeket az alkalmakat, áll Sue Gray jelentésében, melyet az internetre is feltöltöttek.

A dokumentum megerősíti a korábbi, előzetes jelentés megállapításait, melyek szerint vezetői hiba volt, hogy ezekre az eseményekre egyáltalán sor kerülhetett, írja a BBC összefoglalója.

Tudatosan kerülték a lebukást

Sue Gray, a brit közigazgatási szolgálat magas beosztású tisztviselője a vizsgálat során megismerte Martin Reynolds, Johnson korábbi első számú magántitkárának egyes WhatsApp-üzeneteit is: ezek egy része arról szólt, hogy a titkárnak meg kell próbálnia megakadályozni, hogy egy, a Downing Streeten tartott sajtótájékoztatón részt vevő újságírók észrevegyék, hogy az eseménnyel nagyjából egy időben közös iszogatásba kezdenek a dolgozók. Később Reynolds egy üzenetben arról írt, hogy megúszták a lebukást.

A jelentésből az is kiderül, hogy a Boris Johnsonnak tartott meglepetés szülinapi buli a miniszterelnök jóval hosszabban tartózkodott, mint arról korábban beszéltek: nem kilenc, hanem húsz percig volt ott. További, a bulizókról nem túl rózsás képet festő részletek alapján más alkalmakkor a falra ömlött a bor,

volt, hogy két közszolga összeveszett,

de az is megesett, hogy valaki részegségében hányt. Az igazán ittasakat csak a hátsó ajtón engedték távozni a The Guardian szerint.

A felelősség a vezetőké

"Bármi is volt az eredeti szándék,

ami és ahogyan ezeken az összejöveteleken történt, nem volt összhangban a koronavírussal kapcsolatosan aktuális iránymutatásokkal.

Még ha figyelembe is vesszük azt a rendkívüli nyomást, ami a tisztviselőkre és tanácsadókra nehezedett, a jelentés megállapításai olyan hozzáállást és viselkedést mutatnak, amelyek nem felelnek meg az említett iránymutatásnak" - fogalmazott Gray. Máshol úgy fogalmaz: a vezetőknek kell felelősséget vállalniuk azért, hogy mindez egyáltalán megtörténhetett.

Nehéz volt eldönteni, kit nevez meg

Ennek jegyében csak a legmagasabb rangú tisztviselőket nevezte meg az eseményeken részt vevők közül, valamint azokat a tanácsadókat és magas rangú közszolgákat, akiknek nagyobb felelőssége volt. Azt mondta, nem volt egyszerű eldönteni, kit nevezzen meg.

A jelentés szerzője örömének ad hangot, hogy a januári előzetes jelentésében megfogalmazott tanácsok egy részét megfogadták, egyértelműbb szabályokat alkalmaznak és azok be nem tartása esetén nem marad el a felelősségre vonás sem.

Már könnyebb jelenteni a szabálytalanságokat

Sue Gray arra a korábbi megállapítására is visszautalt, hogy bár egyes munkatársakat aggodalommal töltött el kollégáik viselkedése, nem tudták hallatni hangjukat.

"A biztonsági és takarítószemélyzettel szembeni tisztelet hiányára, a velük való rossz bánásmódra is több példát ismertem meg. Ez elfogadhatatlan"

- fogalmazott, hozzátéve: megnyugtatónak tartja, hogy azóta olyan eszközöket vezettek be, amelyek segítségével akár online is be lehet jelenteni a panaszokat.

"Remélem, hogy ez valóban olyan kultúrát fog meghonosítani, amely lehetőséget teremt a problémák kezelésére" - mondta.

Gray szerint ugyanakkor az általa feltártak messze nem jellemzők a teljes kormányzatra és minden közszolgára.

Johnson magyarázkodott

A parlament előtt arról beszélt a miniszterelnök, hogy a távozó kollégák búcsúztatását helyesnek tartja, és azt is elismerte, hogy rövid ideig maga is részt vett vezetőként ezeken az alkalmakon. Azt állítja ugyanakkor, hogy nem volt tudomása arról, miszerint a bulik azt követően is folytatódtak, hogy ő elment - márpedig ez a szabálylok megszegése. Állítása szerint őt is sokkolta a jelentés, főként a takarítókat és a biztonsági személyzetet érintő része. Azt mondta, amikor arról beszélt a parlamentben, hogy munkatársai betartják a szabályokat, őszintén is gondolta a dolgot.

A korlátozások idején lezajlott partik ügyében külön rendőrségi vizsgálat is zajlott, amelynek eredményeként a Scotland Yard összesen 126 pénzbírságot rótt ki 83 kormánytisztviselőre, köztük Johnsonra is.

Boris Johnson a modern brit politikatörténetben az első olyan, hivatalban lévő miniszterelnök, akit törvénysértés miatt hatósági szankcióval sújtottak.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×