eur:
393.11
usd:
367.05
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Orosz támadásban lerombolt épület a dél-ukrajnai Odessza közelében fekvő üdülőhelyen 2022. május 17-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Sztepan Franko

Kijev: a felperzselt föld taktikáját követik az oroszok

Volodimir Zelenszkij az ukránok emberveszteségeiről tett bejelentést.

A moszkvai védelmi minisztérium szerint Luhanszk megye 95 százalékát már ellenőrzése alá vonta az orosz hadsereg – derül ki az M1 Híradó tudósításából.

Az ukrán fél pedig azt közölte: a harcok most Donyeck megyében a leghevesebbek, ahol Kijev szerint az oroszok a felperzselt föld taktikáját alkalmazzák.

Közben az ukrán fővárosba látogatott a lengyel államfő. Andrzej Duda kijelentette: az ukránoknak joga van az önrendelkezéshez, ha ettől a joguktól megfosztanák őket, az az egész nyugati világ kudarca lenne.

Az M1 Híradó felvételei egyebek mellett orosz katonai helikoptereket mutatnak akció közben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy augusztusig meghosszabbítják a hadiállapotot, így a 60 év alatti felnőtt ukrán férfiak addig nem hagyhatják el az országot. Arról is beszélt, hogy

naponta száz ukrán katona veszti életét

a keleti hadszíntéren.

A beszámoló idézi a brit hírszerzés információit, miszerint az orosz oldalon a halálos áldozatok száma az ukrajnai háborúban negyed év alatt elérte az 1979-ben kirobbant és több mint kilenc évig tartó afganisztáni háborúét, azaz a 15 ezret.

Idézik az ENSZ jelentését is, amely megállapítja, hogy először érte el a százmilliót a világ menekültjeinek száma. Ukrajnában több mint nyolcmillióan belső menekültek, hat és fél millióan pedig távoztak az országból.

Az ukrán parlamentben felszólaló Andrzej Duda lengyel elnök közös beutazási és vámrendszerre tett javaslatot, és közös gyorsvasút kiépítését szorgalmazta a két ország között.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×