INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

ukrajna

háborús bűn

életfogytiglani

KYIV, UKRAINE – MAY 23:  Sgt. Vadim Shishimarin of the Russian army appears at a sentencing hearing on May 23, 2022 in Kyiv, Ukraine. Sergeant Shishimarin pleaded guilty last week to killing a civilian, Oleksandr Shelipov, in a village in the Sumy region on Feb. 28, days after the start of Russias invasion of Ukraine.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)

Életfogytiglanit kapott a háborús bűn miatt perbe fogott orosz katona

Infostart

Vagyim Sisimarin felettese parancsát végrehajtva több lövést adott le az áldozat fejére.

Az ukrán bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt egy orosz katonát egy fegyvertelen civil megöléséért a háború kitörése óta indított első háborús bűnökkel kapcsolatos perben – írja a Reuters beszámolója alapján a vg.hu.

A 21 éves harckocsiparancsnok Vagyim Sisimarin bűnösnek vallotta magát abban, hogy február 28-án az északkelet-ukrajnai Csupahivka faluban megölte a 62 éves Oleksandr Shelipovot, miután parancsot kapott arra, hogy lője le.

Szerhij Agafonov bíró szerint Sisimarin felettese bűnös parancsát végrehajtva több lövést adott le az áldozat fejére automata fegyveréből.

A múlt heti bírósági tárgyalás során Sisimarin elismerte tettét, együttműködőnek mutatkozott, és bocsánatot kért az áldozat özvegyétől, Katerina Selipovától.

Tekintettel arra, hogy az elkövetett bűncselekmény a béke, a biztonság, az emberiség és a nemzetközi jogrend elleni bűncselekmény, a bíróság nem látja lehetőségét annak, hogy Sisimarinra enyhébb büntetést szabjon ki – áll az ítélet indoklásában.

Nyitókép: Christopher Furlong/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018