eur:
394.12
usd:
364.92
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Vagyim Sisimarin orosz őrmester perének ítélethirdetésén egy kijevi bíróságon 2022. május 23-án. A 21 éves orosz katonát életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte a bíróság, miután beismerte, hogy agyonlőtt egy 62 éves, fegyvertelen civil férfit az északkelet-ukrajnai Szumi megyében. Sisimarin az első orosz katona, akit Ukrajnában bíróság elé állítottak háborús bűntett elkövetésének vádjával.
Nyitókép: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

Bendarzsevszkij Anton: két üzenete is van az orosz katona elítélésének

Orosz politikusok ellen is zajlik eljárás Ukrajnában, de Oroszország is indított ilyeneket ukrán vezetők ellen – mondta a posztszovjet térség szakértője.

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy kijevi bíróság azt az orosz katonát hétfőn, aki beismerte, hogy az Ukrajna ellen indított orosz háborúban agyonlőtt egy civil lakost az északkelet-ukrajnai Szumi megyében. A háborús bűnként tárgyalt gyilkosság perében a bíróság elfogadta az orosz katona, Vagyim Sisimarin elleni bizonyítékokat, és arra a következtetésre jutott, hogy a gyilkosságot előre megfontolt szándékkal követte el. A bíróság egyben elutasította a védelem azon érveit, hogy a katona parancsot követett. Vagyim Sisimarin az első orosz katona, akit Ukrajnában bíróság elé állítottak háborús bűntett elkövetésének vádjával.

Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője szerint mondható, hogy az ítéletnek szimbolikus üzenete van, de ennél azért szerinte sokkal többről van szó. Nem egy elszigetelt esetről tudni, az ukrán főügyészség rengeteg más ilyen esetben is nyomoz. A nehézséget az jelenti, hogy hogyan tudnak megfelelő adatokat, megfelelő bizonyítékokat szerezni. Ehhez akár az elfogott katonáknál lévő mobiltelefonok adatait használják, vagy az adott településeken lévő webkameráknak a felvételeit, de nehéz bizonyítani, hogy milyen bűncselekményeket követett el az adott katona - fejtette ki.

A Danube Istitute kutatási igazgatója azt mondta, az ítélet ukrán remények szerint egyrészt visszatartó erejű lehet, az orosz katonáknak szánt üzenet, hogy senki sem maradt büntetlen. Másrészt üzenet a nyugati partnerek felé is, hiszen mutatja azt, hogy valóban dokumentálhatóan, igazolhatóan be lehet bizonyítani azt, hogy orosz katonák atrocitásokat követnek el Ukrajna területén, és nemcsak a katonai célpontok ellen támadtak, hanem fegyvertelen civil lakosságot is gyilkolnak, fosztogatnak és minél előbb meg kell gállítani az orosz hadsereget, és ehhez Ukrajna a legmodernebb legjobb ütőképességét fegyvereket kéri.

Ukrajnának arra nem sok esélye van, hogy bárkit is az orosz politikai vagy politikai vezetésből akár a hágai Nemzetközi Bíróságon elítéljenek. A nemzetközi eljárás lehetőségének függvényében addig az az opció marad, hogy helyi szinten a már elfogott katonák vagy akár távollétükben az orosz hadsereg képviselői, akár politikusok ellen folytatnak büntetőeljárásokat – hívta fel a figyelmet a szakértő, aki emlékeztetett arra is, hogy van nyomozás több orosz politikus ellen is a háborúhoz vezető döntések vagy kijelentések miatt. Hozzátette, hogy Oroszországban is indult eljárás ukrán politikusokkal szemben például etnikai gyűlöletkeltés vagy az orosz hadsereg diszkreditációja vádjával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×