INFORÁDIÓ
2022. június 27. hétfő
László

oroszország

ukrajna

katona

háború

Vagyim Sisimarin orosz őrmester perének ítélethirdetésén egy kijevi bíróságon 2022. május 23-án. A 21 éves orosz katonát életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte a bíróság, miután beismerte, hogy agyonlőtt egy 62 éves, fegyvertelen civil férfit az északkelet-ukrajnai Szumi megyében. Sisimarin az első orosz katona, akit Ukrajnában bíróság elé állítottak háborús bűntett elkövetésének vádjával.

Bendarzsevszkij Anton: két üzenete is van az orosz katona elítélésének

Orosz politikusok ellen is zajlik eljárás Ukrajnában, de Oroszország is indított ilyeneket ukrán vezetők ellen – mondta a posztszovjet térség szakértője.

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy kijevi bíróság azt az orosz katonát hétfőn, aki beismerte, hogy az Ukrajna ellen indított orosz háborúban agyonlőtt egy civil lakost az északkelet-ukrajnai Szumi megyében. A háborús bűnként tárgyalt gyilkosság perében a bíróság elfogadta az orosz katona, Vagyim Sisimarin elleni bizonyítékokat, és arra a következtetésre jutott, hogy a gyilkosságot előre megfontolt szándékkal követte el. A bíróság egyben elutasította a védelem azon érveit, hogy a katona parancsot követett. Vagyim Sisimarin az első orosz katona, akit Ukrajnában bíróság elé állítottak háborús bűntett elkövetésének vádjával.

Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője szerint mondható, hogy az ítéletnek szimbolikus üzenete van, de ennél azért szerinte sokkal többről van szó. Nem egy elszigetelt esetről tudni, az ukrán főügyészség rengeteg más ilyen esetben is nyomoz. A nehézséget az jelenti, hogy hogyan tudnak megfelelő adatokat, megfelelő bizonyítékokat szerezni. Ehhez akár az elfogott katonáknál lévő mobiltelefonok adatait használják, vagy az adott településeken lévő webkameráknak a felvételeit, de nehéz bizonyítani, hogy milyen bűncselekményeket követett el az adott katona - fejtette ki.

A Danube Istitute kutatási igazgatója azt mondta, az ítélet ukrán remények szerint egyrészt visszatartó erejű lehet, az orosz katonáknak szánt üzenet, hogy senki sem maradt büntetlen. Másrészt üzenet a nyugati partnerek felé is, hiszen mutatja azt, hogy valóban dokumentálhatóan, igazolhatóan be lehet bizonyítani azt, hogy orosz katonák atrocitásokat követnek el Ukrajna területén, és nemcsak a katonai célpontok ellen támadtak, hanem fegyvertelen civil lakosságot is gyilkolnak, fosztogatnak és minél előbb meg kell gállítani az orosz hadsereget, és ehhez Ukrajna a legmodernebb legjobb ütőképességét fegyvereket kéri.

Ukrajnának arra nem sok esélye van, hogy bárkit is az orosz politikai vagy politikai vezetésből akár a hágai Nemzetközi Bíróságon elítéljenek. A nemzetközi eljárás lehetőségének függvényében addig az az opció marad, hogy helyi szinten a már elfogott katonák vagy akár távollétükben az orosz hadsereg képviselői, akár politikusok ellen folytatnak büntetőeljárásokat – hívta fel a figyelmet a szakértő, aki emlékeztetett arra is, hogy van nyomozás több orosz politikus ellen is a háborúhoz vezető döntések vagy kijelentések miatt. Hozzátette, hogy Oroszországban is indult eljárás ukrán politikusokkal szemben például etnikai gyűlöletkeltés vagy az orosz hadsereg diszkreditációja vádjával.

Nyitókép: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

Kapcsolódó hang

Bendarzsevszkij Anton: két üzenete is van az orosz katona elítélésének
 
A címlapról ajánljuk

Vlagyimir Putyin elutazik

Az orosz elnök a jövő héten Tádzsikisztánba és Türkmenisztánba látogatva az ukrajnai háború...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018