eur:
394.75
usd:
370.43
bux:
65337.27
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Tabajdi Bence

Gyűlnek a bizonyítékok az ukrajnai gyerekek sérelmére elkövetett szexuális bántalmazásokról

A brit ENSZ-nagykövet szerint hihető bizonyítékok állnak rendelkezésre azzal kapcsolatosan, hogy Oroszország a Biztonsági Tanács (BT) által leírt, a gyermekek ellen háború idején elkövethető hat súlyos jogsértés közül négyet elkövetett.

A jogsértéseket az ENSZ BT 1999-es határozata írja le, megtalálható köztük a gyermekek célba vétele, valamint toborzása és katonaként való „felhasználása”. Az ukrajnai gyermekek elleni szexuális erőszakról szóló hiteles állítások létének megerősítése mellett Barbara Woodward, az Egyesült Királyság ENSZ-nagykövete elmondta, hogy 700 ezer ember – köztük sok anya és gyermek – Ukrajnából Oroszországba történő erőszakos deportálásáról is érkeztek jelentések.

„Nagyon is reális a veszélye egy elveszett generációnak és az erőszak körforgásának, amelyet Oroszország inváziója és az általa okozott pusztítás okoz” – fogalmazott a Sky News szerint.

Százak haltak meg

Az UNICEF arra is figyelmeztetett, hogy az ukrajnai konfliktus egyre súlyosbodó gyermekjogi válságot okoz.

Ukrajnában már több száz iskolát támadtak meg, csak az elmúlt hónapban közel 100 gyermeket öltek meg.

Omar Abdi, az UNICEF ügyvezető igazgatóhelyettese arról tájékoztatta az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy a háborúért a gyermekek magas árat fizetnek:

  • 239 gyermek halt meg és
  • 355 sebesült meg

Ukrajnában az orosz invázió február 24-i kezdete óta. Ezek a hivatalos adatok, a valós számok sokkal magasabbak is lehetnek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sem hallgatott arról csütörtök esti videoüzenetében, hogy a konfliktus nagy csapás a gyerekekre.

„Tegnap este az orosz erők csapást mértek Csernyihivre, az ott található iskolákra is. Természetesen az orosz állam olyan állapotban van, hogy mindenféle oktatás csak az útjába áll. De mit lehet elérni az ukrán iskolák lerombolásával? Minden orosz parancsnok, aki ilyen parancsokat ad, beteg és gyógyíthatatlan” – mondta Ukrajna elnöke.

Az oktatás is nehezített

Az orosz invázió kezdetével a jelenléti oktatásban szervezett iskolaév gyakorlatilag véget ért Ukrajnában: az UNICEF támogatta 89 iskolából legalább 15 megsemmisült vagy súlyosan megsérült a harcokban. Március közepén 15 ezer iskola újrakezdte az oktatást online szervezésben vagy hibrid megoldásban:

3,7 millió ukrán gyermek tanulhat így jelenleg.

Abdi szerint azonban továbbra is hatalmas akadályok állnak az oktatás útjában, többek között az iskolák elérhetősége, az erőforrások hiánya, a nyelvi akadályok, valamint a gyermekek és családjaik mozgása.

A múlt hétvégén támadás érte a kelet-ukrajnai Bilohorivka város egyik iskoláját, ahol egy bomba csapódott be, miközben az épületben nők és gyerekek húzták meg magukat. Richard Mills amerikai nagykövethelyettes szerint a robbanás 60 embert ölt meg, köztük sok gyermeket.

Az oroszok tagadnak, támadnak

Eközben Vaszilij Nebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete azt állította, hogy országa fegyveres erői „mindent megtesznek a gyermekek védelme érdekében az ukrajnai különleges katonai művelet során”, és abszurdnak nevezte azokat a vádakat, amik szerint szexuálisan bántalmaztak volna gyerekeket.

Azt mondta, idén tavasszal a donbaszi térségben ismét „ukrán gránátok alatt halnak meg gyerekek”, és azzal vádolta az ukrán hadsereget, hogy

számos épületet és oktatási intézményt bázisként használnak, „aminek következtében jelentős károkat szenvedtek”.

„Ez veszélyezteti a gyermekek életét, megfosztja őket az oktatáshoz való joguktól, és tönkreteszi Ukrajna oktatási infrastruktúráját” – mondta.

(Képünk illusztráció)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×