eur:
368.55
usd:
344.39
bux:
48800.45
2023. június 7. szerda Róbert
A Frontex bolgár munkatársa (b) és egy magyar rendőr illegális bevándorlókat informál Röszke határában 2015. szeptember 9-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Ujvári Sándor

Korszakos illegális határátlépési csúcs dőlt meg az EU-ban

2022 januárja és márciusa között több, mint 40 300 illegális határátlépést jegyeztek fel a hatóságok.

Az idei első negyedévben volt a legmagasabb az Európai Unióba történő illegális határátlépések száma a 2016-os migrációs válság óta - írta a varsói székhelyű Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) jelentésében.

A jelentéshez kapcsolódó sajtóközlemény szerint az ukrajnai háború elől menekülők nem szerepelnek az észlelt határsértésekről szóló számadatokban. A Frontex számításai azt mutatják, hogy 2022 januárja és márciusa között több, mint 40 300 illegális határátlépést jegyeztek fel a hatóságok, 57 százalékkal többet, mint a múlt év ugyanezen időszakában. A múlt hónapban tavaly márciushoz képest mintegy 30 százalékkal emelkedett a határsértések száma.

A migrációs nyomás, a Nyugat-Balkánon kialakult útvonalon volt a legnagyobb, itt észlelték az összes illegális határátlépés közel felét. A határsértők többsége szíriai és afgán állampolgár volt. A Földközi-tenger keleti medencéjében a január és március közötti időszakban, több mint kétszeresére, valamivel több, mint 7000-re nőtt az illegális belépések száma, a tavaly ugyanezen időszakban mért adatokhoz képest. A legtöbb határsértést Cipruson jegyezték fel, az illegális migránsok javarészt Kongóból és Nigériából érkeztek. A nyugat-afrikai útvonalon az első negyedévben 70 százalékkal több határsértést észleltek a hatóságok, s mintegy 5850-re emelkedett az incidensek száma. A határsértők főként marokkóiak és guineaiak voltak.

A La Manche csatornán az Egyesült Királyság felé átkelni próbáló illegális migránsok száma idén csaknem megháromszorozódott, és meghaladta a 8900-at. A migránsok valamivel több, mint felét a hatóságok megakadályozták az átkelésben - közölte jelentésében a Frontex.

Címlapról ajánljuk
Sz. Bíró Zoltán: Putyin háborúja az orosz hegemónia visszaállításáról szól

Sz. Bíró Zoltán: Putyin háborúja az orosz hegemónia visszaállításáról szól

A következő években százmilliárd dolláros plusszal számolhat Oroszország, vészhelyzetben lesz hová nyúlni és anyagilag ezt a háborút folytatni tudja – mondta Sz. Bíró Zoltán történész az InfoRádió Aréna című műsorában. Az Oroszország-szakértő beszélt az orosz belpolitika és gazdaság helyzetéről, a Putyinhoz közel álló körökről, Jevgenyij Prigozsin kirohanásairól, illetve Kína üzenetértékű közép-ázsiai terjeszkedéséről is.
VIDEÓ
Vihar előtti csend uralkodik a tőzsdéken

Vihar előtti csend uralkodik a tőzsdéken

A hét korábbi részében nem igazán láttunk határozott mozgásokat a tőzsdéken, és úgy látszik, hogy az amerikai adósságplafon-megállapodás utáni rali lendülete mostanra gyakorlatilag teljesen kifulladt. Ezzel párhuzamosan a befektetők már inkább az új impulzusokra várnak, ilyen lehet az amerikai jegybank jövő heti kamatdöntése, ahol a piac széles körben arra számít, hogy a Fed most már szünetelteti a kamatemeléseket – ehhez képest egy meglepő lépés például hozhatna nagyobb mozgást piacon, de alapvetően inkább a jegybanki kommunikáció lesz fontos. Viszont a mai naphoz visszatérve, az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, miután az országból érkező külkereskedelmi adatok további lassulást mutattak. Ami pedig ez európai piacokat illeti, a mozgások irány itt sem egyértelmű, csupán kis elmozdulások láthatók a vezető indexeken. Ezzel szemben az USA-ban mérsékelt emelkedés látszik a szerdai kereskedésben, főleg a Nasdaq kapott új erőre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×