eur:
393.85
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Frontex bolgár munkatársa (b) és egy magyar rendőr illegális bevándorlókat informál Röszke határában 2015. szeptember 9-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Ujvári Sándor

Korszakos illegális határátlépési csúcs dőlt meg az EU-ban

2022 januárja és márciusa között több, mint 40 300 illegális határátlépést jegyeztek fel a hatóságok.

Az idei első negyedévben volt a legmagasabb az Európai Unióba történő illegális határátlépések száma a 2016-os migrációs válság óta - írta a varsói székhelyű Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) jelentésében.

A jelentéshez kapcsolódó sajtóközlemény szerint az ukrajnai háború elől menekülők nem szerepelnek az észlelt határsértésekről szóló számadatokban. A Frontex számításai azt mutatják, hogy 2022 januárja és márciusa között több, mint 40 300 illegális határátlépést jegyeztek fel a hatóságok, 57 százalékkal többet, mint a múlt év ugyanezen időszakában. A múlt hónapban tavaly márciushoz képest mintegy 30 százalékkal emelkedett a határsértések száma.

A migrációs nyomás, a Nyugat-Balkánon kialakult útvonalon volt a legnagyobb, itt észlelték az összes illegális határátlépés közel felét. A határsértők többsége szíriai és afgán állampolgár volt. A Földközi-tenger keleti medencéjében a január és március közötti időszakban, több mint kétszeresére, valamivel több, mint 7000-re nőtt az illegális belépések száma, a tavaly ugyanezen időszakban mért adatokhoz képest. A legtöbb határsértést Cipruson jegyezték fel, az illegális migránsok javarészt Kongóból és Nigériából érkeztek. A nyugat-afrikai útvonalon az első negyedévben 70 százalékkal több határsértést észleltek a hatóságok, s mintegy 5850-re emelkedett az incidensek száma. A határsértők főként marokkóiak és guineaiak voltak.

A La Manche csatornán az Egyesült Királyság felé átkelni próbáló illegális migránsok száma idén csaknem megháromszorozódott, és meghaladta a 8900-at. A migránsok valamivel több, mint felét a hatóságok megakadályozták az átkelésben - közölte jelentésében a Frontex.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×